h i r d e t é s

Pécsett elkezdődött a fideszes időszak felelőseinek elszámoltatása

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Pécsett elkezdődött a fideszes időszak felelőseinek elszámoltatása

2020. január 31. - 09:08

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt két feljelentést is tettek a héten a pécsi polgármester kérésére Pécs előző, fideszes városvezetésének időszakát érintően – jelentette be csütörtökön, rendkívüli sajtótájékoztatón Péterffy Attila pécsi polgármester és dr. Bodnár Imre ügyvéd, az önkormányzati többségi tulajdonú gazdálkodó szervezetek átvilágítását végző ügyvédi csapat vezetője. - írja a szabadpecs.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Sóki Tamás

Mindkét ügy a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. ügyleteit érinti.

Mint az ismert lehet, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt.-t már  új vezető irányítja, a polgármester kérésére, a cég felelős vezetőjeként ő tett mindkét ügyben büntető feljelentést. A Péterffy Attila által megígért pécsi önkormányzati céges gazdasági átvilágítás során ugyanis két ügyben olyan szerződésekre és részletekre bukkantak az ügyvédek, amelyek felvetik a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúját. Ez ügyenként 50 és 500 millió forint közötti értékű vagyoni hátrányt jelent, ha bebizonyosodik. 

Az egyik ügy ismertebb, a pécsi városházától csupán néhány lépésre található Király utcai Aranyhajó fogadó és a tömb több más részének a két külön szerződésben történő értékesítése. A másik pedig a pécsi Szabadság utcai volt központi menza ingatlanának értékesítése.

A Király utcai ingatlanokat átlagosan 144 ezer forintos négyzetméteráron értékesítették. Ráadásul a vagyonhasznosítóhoz nem is érkezett be a teljes összeg, mert egy megbízott ügyvédnél volt az teljesítési letétként két éven át. Lapunk úgy tudja, hogy az ügyvéd Bánki Erik baranyai fideszes országgyűlési képviselő ügyvédjeként is ismert.

Két ügyletből összesen 158 millió forint letét volt az ügyvédnél, de ezt két évig nem keresték, illetve egy ingatlan értékesítését akarták abból fizetni, de ilyen jellegű ügy a vonatkozó két éves időszak egyik tervében sem szerepelt.

A pénzt végül – egyelőre – nem tudták visszaszerezni, mert annak csak egy részét utalta el az ügyvéd, a többivel kapcsolatban számlákat nyújtott be a vagyonhasznosítóhoz. Többek közt egy, 2015 és 2019 közötti időszakra vonatkozó 72 millió forintos ügyvédi átalánydíjat, egyben, utólag, beszámítási igénnyel.

A volt menza ingatlanával pedig az van, hogy azt a Vagyonhasznosító pályázaton értékesítette, de a végül nyertes ajánlattevő cég tulajdonosai egy olyan hölgynek a szülei, aki a Pécsi Vagyonhasznosítónál dolgozott (illetve még több másik pécsi önkormányzati cégnél is), ráadásul a vezérigazgatóval élt együtt. Bodnár Imréék értékelése szerint a másik ajánlat sokkal kedvezőbb lett volna a PVH-nak.

A sajtótájékoztatót élőben közvetítettük:

szabadpecs.hu