h i r d e t é s

Pedagógushiány: szülői útmutató 12 pontban

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Pedagógushiány: szülői útmutató 12 pontban

2022. augusztus 24. - 08:12

Az idei tanévkezdésnél sok szülő kénytelen szembesülni a drámai mértékű pedagógushiánnyal. 

A kép illusztráció! - Fotó: Vajda János / MTI

A helyzet elkeserítő, hiszen gyermekeink nem kapják meg az őket megillető minőségi oktatást. Nincs csodaszer, a fájóan hiányzó pedagógusokat nem lehet gyors ütemben pótolni! Szülőként annyit tudunk tenni, hogy a károkat igyekszünk enyhíteni, és kiállunk a gyerekek érdekei mellett, hogy legalább hosszabb távon remélhessünk javulást.

Szülőként megpróbálhatjuk részben pótolni a hiányzó pedagógust, és saját magunk segíteni gyermekünknek a tanulásban, vagy ha módunkban áll, a gyermek számára fontos tárgyakból magántanár segítségét is igénybe vehetjük. Persze így sem oldhatjuk meg teljesen a problémát, legfeljebb némileg enyhíthetjük a negatív következményeket. A néhézségek közepette fontos, hogy erősítsük a szülői közösségeket és a pedagógusokkal való kapcsolattartást, hogy egymásnak minél jobban tudjunk segíteni.

Az idei tanévkezdéssel a baj súlyosabb, mint korábban, mert sok pedagógus elvesztette a reményt és elhagyta a pályát azután, hogy a kormányzat nem teljesítette a tavasszal végső elkeseredésükben sztrájkoló pedagógusok méltó munkabérre és elviselhető munkaterhelésre vonatkozó jogos követeléseit.

A pedagógushiány régóta ismert; A Szülői Hang Közösség 2018-as részletes felmérése is komoly bajokat jelzett már akkor és azóta is folyamatosan érkeznek erről a visszajelzések, ennek ellenére a kormányzat inkább a semmittevést választotta. A helyzet egyre inkább romlik: negatív spirálba kerültünk, a sok pályaelhagyó miatt a még maradó pedagógusokra egyre több pluszteher hárul, és ezt egyre kevesebben bírják.

A pedagógushiány mindenkit érint: még ha saját gyermekünknél épp van elegendő pedagógus, az országos szintű válság következtében zuhan a közoktatás színvonala, ami az egész felnövekvő generációra károsan hat. Valódi megoldás csak hosszú távon remélhető, és ehhez összefogásra van szükség. Ha most nem képviseljük a gyerekek érdekeit, akkor a probléma csak tovább fog súlyosbodni.

A Szülői Hang Közösség 12 pontos útmutatóban gyűjtötte össze lehetőségeinket a kárenyhítésre és a szülői érdekképviseletre. Az útmtató az alábbi pontokat tartalmazza; a hivatkozásra kattintva az egyes pontok részletes kifejtése olvasható.

 1. Építsünk aktív szülői közösségeket!
 2. Forduljunk személyesen a kormánypárti országgyűlési képviselőkhöz!
 3. Dokumentáljuk a pedagógushiányt az ombudsmannál!
 4. Engedjük el a pedagógushiány következtében nem reális elvárásokat gyermekünk felé!
 5. Támogassuk a pedagógusok tiltakozását!
 6. Tegyünk panaszt az intézményvezetőnél és a fenntartónál!
 7. Vegyük észre a pedagógushiányt, és tudatosítsuk szülőtársainkban is!
 8. Használjuk az elérhető tanulási segédeszközöket!
 9. Adjunk nyilvánosságot a problémának!
 10. Teremtsünk szorosabb kapcsolatot a pedagógusok és a szülők között!
 11. Fejlesszük gyermekünk önállóságát, tanítsuk meg a hatékony tanulás módszereire!
 12. Gondolkodjunk, keressük meg a problémák gyökerét, és gyakoroljuk a szolidaritást!