h i r d e t é s

Piarista lelkész volt, de szinte biztos, hogy ismerted...

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Piarista lelkész volt, de szinte biztos, hogy ismerted...

2019. július 11. - 12:26

 

Pákán született 1895. november 10-én, és Budapesten hunyt el 1979. szeptember 4-én. Piarista szerzetes volt, pap, és tanár... - írja a retrograd2018.blogspot.com.

Forrás: retrograd2018.blogspot.com

Édesapja családja már ő előtte is legalább 200 évre visszamenőleg tanítók volta, a génjeiben volt az oktatás. Édesapja Öveges József tanító volt, édesanyja Mihálovics Ilona, akinek apja pákai körorvos volt. Legidősebb fiúk lett József, aztán még született három testvére. 

Öt osztályt végzett Győr megyében, Péren, ezután pedig szintén Győrben - a bencéseknél folytatta tanulmányait. 14 éves volt, amikor meghalt az édesapja, ekkor is továbbtanulhatott.  Ő később a piaristákhoz került, ide 17 éves korában nyert felvételt. Első évét Vácott töltötte a rendházban. Kitűnő eredménnyel érettségizett.  Majd később matematika-fizika szakos tanár lett, később pedig a hittudományi főiskolán is tanult.  Szaktárgyakból egytől egyig kitüntetéssel vizsgázott.  Középiskolai tanár lett.  

Forrás: retrograd2018.blogspot.com

Dolgozott Szegeden, Budapesten a piarista gimnáziumban, 1947-től már egyetemi tanárként dolgozott. 1948-ban az elsők között kapta meg a Kossuth-díjat. Az érte járó díjból lakást vásárolt magának, és kiköltözött a rendházból, de csak lakhatásilag. 

Forrás: retrograd2018.blogspot.com

Óriási része van a természettudományok népszerűsítésében, dolgozott z Élet és Tudomány folyóiratnak is, a Magyar Televízióban 1958-tól szerepelt, először a 100 kérdés - 100 felelet c. műsor, majd a Legkedvesebb kísérleteim-ben mutatott be egyszerű, könnyen befogadható stílusban fizikai kísérleteket, gyerekek, felnőttek itták a szavát. 

retrograd2018.blogspot.com


 

h i r d e t é s