h i r d e t é s

Platánfát vágatott ki az esztergomi önkormányzat a fociláz miatt

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Platánfát vágatott ki az esztergomi önkormányzat a fociláz miatt

2017. május 26. - 10:31

 

Épül a műfüves futballpálya, csak nem tudni kinek. 

Az esztergomi önkormányzat titkolózik az ügyben, a városi honlapon semmilyen érdemi információ nem érhető el a város legújabb futball-projektjéről. Csak emlékeztetőül írom, hogy adott egy viszonylag nagyobb bitumenezett terület, amely helyén tökéletes parkot lehetne kialakítani, ehelyett műfüves futballpályát épít rajta az önkormányzat valamilyen pályázati pénzből.

A pályázatról semmilyen információ nem áll rendelkezésre, pletykaszinten több mint 200 millió forintról beszélnek az emberek. (Csak viszonyításképpen itt egy árlista a pályaépítés költségeiről.) A lakótelep lakói azt sem értik, hogy miért épít a kis zöldterületükre az önkormányzat olyan műtárgyat, amelyet senki sem kért.

Az itt elő emberek, akik megálltak a platánfa kivágásának idejére, elmondták, hogy ők semmit nem tudnak a beruházásról - őket senki nem kérdezte meg, hogy mi a véleményük az ablakaik alá tervezett pályáról.

  • Állítólag kulcsos lesz a pálya, azaz egyelőre nem lehet tudni, hogy az itt élők egyáltalán bemehetnek-e a majd a pályára.
  • Állítólag iskolai testnevelés órákat fognak itt tartani.
  • Állítólag hat méter magas kandeláberek fogják megvilágítani a pályát.

Miért a sok állítólag? Mert az önkormányzat rutinos nem-tájékoztató. Nagyon cselesen végezték a fák kivágását is. Először csak levagdosták a platánfák alsóbb ágait, majd ma délelőtt gázt adtak a láncfűrészeknek.

A fakivágásról indulatosan tájékoztattam a körzet önkormányzati képviselőjét, cserépedénynek neveztem az SMS-ben. Vessen meg emiatt az olvasó, de higgye el, ha a kommunikáció normális formájában bármilyen interakciót képes lettem volna dr. Szerencsés Gergelyből kiváltani - nem írtam volna neki cserépedényes üzenetet.

"Vágják a platánokat Te köcsög! Büszke lehetsz a focipályádra!"

- írtam neki. Eddig nem tapasztalt módon szinte azonnal érkezett válasz:

"Koszonom a szíves tájékoztatást, és a korrekt hangnemet! egyet vágnak ki ami helyett kettőt ültetnek! és eddig is többe fa került már kiültetésre! illetve a járdák és parkolók tervezésével kapcsolatban szintén megindul a parkosítás (így lehetőség nyílik egy közösségi kert esetleges létesítésére is)!bízom benne hogy a pozitív változásokat is hasonló intenzitással fogod követni és megírni!a fa kivágást jómagam is nagyon sajnálom különösen ha platánról van szo... [...]"

- blabla - jött a képviselői válasz.

Vicces, ahogy a képviselő úr számon kéri rajtam azt, hogy miről és milyen vehemenciával írjak! Esztergomban, ha valaki törvényes tájékoztatásra vár, semmilyen információra nem számíthat. Oknyomozói eszközök szükségesek bármilyen közérdekű adat megszerzéséhez vagy perrel való fenyegetés, de még így sem garantált az eredmény. A Városháza magától semmiről nem ad ki információt, leszámítva a világ leglimonádébb témáit. Példák itt, itt és itt.

Nem azért, de a közösségi kert az én ötletem volt, jó érzés érvként visszaolvasni. Csak egy dologról nem írt a képviselő úr válaszában, magáról a műfüves futballpályáról.

  • Mennyibe kerül a pálya?
  • Mennyibe kerül Esztergomnak az üzemeltetése?
  • Mikor kérdezték meg az itt élőket arról, hogy szeretnék-e?
  • Azért nem mutattak be látványtervet, mert közfelháborodást keltett volna a lakóházak ablakaitól 5 méterre az 5 méter magas hálórendszer?
  • Az edzésszintű,  minimum 200 lux megvilágítás?
  • Kit képvisel Dr. Szerencsés Gergely?

Ezúton tolmácsolnám az itt élő emberek véleményét a projekttel kapcsolatban.

"Ha nem fér ide az a pálya, akkor nem az a megoldás, hogy kivágjuk a fákat, hanem keresünk neki másik helyszínt."

"Milyen pályázat? Mennyi pénzből? Ki a kivitelező? Munkaügyi ellenőrzés mikor volt?"

"Ha itt este focizni fognak, üvegszilánkokat fogunk a műfűbe dobálni."

"De szépek lesznek az ablakom alatt a hat méter magas kandeláberek."

Ilyen és ehhez hasonló mondatokat hallottam. Ahelyett, hogy a fideszes önkormányzati képviselő magába nézne egy pillanatra és elgondolkozna azon, hogy mi lehet az oka ezeknek a véleményeknek - inkább suttogja azt, hogy keltem a hangulatot.

Mikor érti már meg ő is, hogy fordítva ül a lovon? Először illene felmérni, hogy a körzetében mire van igény és mik a problémák. Majd ezek után le lehet ülni gondolkozni és megfelelő érdekképviselet mellett, ha kell, kiharcolni azokat a kéréseket, amelyeket az itt élők megfogalmaztak.

A panelházak öregek, szinte kivétel nélkül mindegyik alagsora hemzseg az azbeszttől, nincsenek leszigetelve - műfüves pálya helyett egy átfogó panelrekonstrukciós stratégiát kellett volna kidolgozni dr. Szerencsének.


 

Kommentek

h i r d e t é s