h i r d e t é s

Polt szerint az ügyészség a jogállam alapja

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Polt szerint az ügyészség a jogállam alapja

2018. június 13. - 06:43

 

És hogy hogyan nem röhögte el magát, az továbbiakban is rejtély. Persze Polt Péter kiválóságnak számít a színjáték terén, hiszen főügyészként annyi vizsgálatot még senkinek nem sikerült elsikálni, mint neki. 

Forrás: MTI

Hiszen a kenyéradó kézbe mégsem haraphat. A Fidesz győzelme egyben az ő túlélését is jelenti.

Ami a jogállamiságot illeti, állítása akár igaz is lehetne, de Polt személye természetesen ezt a lehetőséget alapból kizárja. Ladislav Harman, az Eurojust, az Európai Unió bűnügyekben való nemzetközi igazságszolgáltatási együttműködést koordináló ügynökségének elnökét is vendégül láttuk az ügyészség napja alkalmából rendezett ünnepségen.

És ilyenkor persze mindenkiből előbújik a demokrata, az igazság elkötelezett bajnoka. Ebből természetesen a legfőbb ügyész sem maradhatott ki.

A magyar ügyészséget vezető Polt Péter is ünnepi hangulatba került, és nem fukarkodott a nagy szavakkal:

„A magyar ügyészség a jogállam szilárd bázisa és az is marad.” /444/

Meredek kijelentés, amitől minden jó érzésű, a józanság átkával megvert ember a falba verdesi a fejét, de sok egyéb lehetőség nincs. Emberünk gondoskodott róla, hogy garantált legyen előbbiek agyrázkódása.

Polt méltatta a kölcsönös bizalmon alapuló együttműködést a nemzetközi szervezetek és Magyarország között, de nem állt meg itt; elhangzott tőle többek között az is, hogy „az EU pénzügyi érdekeinek védelme a tagállamok és az unió kötelessége, a magyar büntetőjogi szabályozás pedig e téren mintaszerű”.

Kifejezetten elégedetten nyilatkozott arról, hogy közös nyomozócsoportok is derítettek fel uniós költségvetéseket károsító csalásokat Magyarországon, de örömmel állapította meg, hogy az OLAF csak ajánlásokat tehet, büntetőeljárásokban nincs hatásköre, ahogy az a magyar állampolgárok számára is kiderült az elmúlt években.

Hogy milyen lehet ez a kölcsönös bizalom, nem teljesen tiszta annak tükrében, hogy a Fidesz következetesen az Európai Ügyészséghez való csatlakozás lehetőségét meggátolja.

Miért is tenne másképpen a kormány, hiszen akkor kiderülnének azok a törvénytelenségek, amik az unióhoz való csatlakozás óta mentek végbe. És nem mellékesen az is kiderülne, hogy ki fedezte ezek túlnyomó részét. Hát kell ez a Fidesznek?

Ami azt illeti, Harmannak mindössze biodíszlet szerep jutott, akit bár megdobtak egy Pro Cooperatione Emlékéremmel, de ezt nehéz másképpen értelmezni, mint egy meglehetősen gyenge kísérletet arra vonatkozólag, hogy lekenyerezzék.


 

h i r d e t é s