h i r d e t é s

Pusztán adatok alapján buktatott le a NAV egy lakáskiadót

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Pusztán adatok alapján buktatott le a NAV egy lakáskiadót

2022. december 19. - 10:26

A hatóság akár előzetes próbavásárlás vagy adategyeztetés nélkül is képes több száz milliós adóhiányt megállapítani, akár külföldről kért adatok segítségével is.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Egy adózó népszerű szállásközvetítő portálokon hirdette ingatlanjait rövid távú kiadásra. A tevékenységből származó jövedelmek után nem fizetett adót és bevallást sem nyújtott be. A NAV külföldi adóhatóságok segítségét kérte a hiányzó jövedelem feltárására, akik a platformszolgáltatóktól beérkezett adatok alapján pontosan meg tudták határozni az adózó be nem vallott jövedelmét – írja a vg.hu.

A vizsgálat eredményeként csaknem százmillió forintos adóhiányt állapított meg az adóhivatal, és kétszáz százalékos adóbírságot szabott ki a jövedelem eltitkolása miatt.

A NAV a fejlett adatelemzési képességek segítségével olyan területeken is sikeresen tud célzottan ellenőrizni, amelyeken korábban nehézkesebben lehetett eredményt elérni

– mondta el Bajusz Dániel, az EY adóperes szakértője.

Az eset bizonyítja, hogy a NAV már automatikus adatcserével vagy adatelemzéssel is képes összevetni a szálláshelyek hirdetési adatait az adóbevallás adataival. Ebben az ügyben ráadásul külföldi platformüzemeltetőktől jövő információk alapján állapított meg adóhiányt a hatóság. Ezek az információk olyan pontosak voltak, hogy becslési eljárást sem kellett az adóhatóságnak lefolytatnia. Az uniós tagországok között tehát ma már gyors és hatékony a nemzetközi adózási együttműködés.

Bajusz Dániel hozzátette: az adózók oldaláról ez fokozott körültekintést és óvatosságot igényel, ami azt is jelenti, hogy érdemes még a hatóság megérkezése előtt megvizsgálni a kockázatosnak ítélt kérdéseket.

Az Európai Unió digitális platformokra vonatkozó jelentéstételi kötelezettsége alapján a jövőben ezek az ellenőrzések még eredményesebbek lesznek, hiszen a hasonló online platformok kötelesek lesznek bizonyos adatokat automatikusan továbbítani az adóhatóságoknak. (Infostart)

Címkék: