fbpx Radioaktív szökőárat képes létrehozni a legújabb orosz fegyver | CIVILHETES

h i r d e t é s

Radioaktív szökőárat képes létrehozni a legújabb orosz fegyver

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Radioaktív szökőárat képes létrehozni a legújabb orosz fegyver

2021. április 06. - 17:34

 

A Poseidon 2M39 torpedó a CNN-nek nyilatkozó szakértők szerint nagyon is valódi, és már aktívan tesztelik az északi sarkkörön.

Forrás: CNN

A fegyverszakértők és a nyugati tisztségviselők a lap szerint egyre növekvő aggodalommal figyelik a fegyver fejlesztését, amelyről Christopher A. Ford, az Egyesült Államok Nemzetközi Biztonsági és Fegyverzetellenőrzési Irodájának akkori helyettes államtitkára tavaly novemberben úgy nyilatkozott, hogy azt arra tervezték, hogy radioaktív cunamival árassza el a part menti városokat. A CNN-nek több szakértő is megerősítette, hogy a fegyver létezik, köztük Nils Andreas Stensønes altengernagy, a norvég hírszerzés vezetője is.

Az oroszok által eddig nyilvánosságra hozott információk alapján a Poseidon egy atommeghajtású torpedó, amely a tengerfenékhez közel haladva kerüli meg a védelmi vonalakat, és egy több megatonnás robbanófejet is képes magával vinni. Az atomtöltetet a part közelében felrobbantva a torpedó radioaktív hullámokat szabadíthat a part menti városokra, akár évtizedekre lakhatatlanná téve a környéket. Kataryna Zysk, a norvégiai Védelmi Tanulmányok Intézetének nemzetközi kapcsolatok professzora a CNN-nek azt mondta, hogy a fegyver vélhetőleg arra kell Oroszországnak, hogy kedvezőbb pozíciókat tudjanak kiharcolni a nemzetközi tárgyalásokon, például a fegyverzetellenőrzéssel kapcsolatban.

A CNN által megszerzett műholdképekből világosan kiderül, hogy Oroszország az utóbbi időben jelentősen bővítették a katonai jelenlétét a sarkkörön, az új katonai bázisok mellett föld alatti tárolókat is kialakítottak, valamint MIG-31 vadászgépeket és új radarrendszert is telepítettek az Alaszkához közeli területekre. Az amerikai külügyminisztérium egyik vezető tisztségviselője szerint az oroszok emellett régi, a hidegháború alatt használt bázisokat is elkezdtek felújítani a Skandináv-félsziget keleti részén található Kola-félszigeten, amivel komoly befolyást szerezhetnek az Atlanti-óceán északi területein. (CNN) / raketa.hu


 

h i r d e t é s