h i r d e t é s

Radnóti rabbi Köves Slomónak: „Bármennyit is mosolyogsz rájuk, nekik csak egy migráns leszel”

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Radnóti rabbi Köves Slomónak: „Bármennyit is mosolyogsz rájuk, nekik csak egy migráns leszel”

2018. július 26. - 13:33

 

Hosszú interjút közöl Radnóti Zoltánnal, a Mazsihisz rabbitestületének elnökével az e heti Magyar Narancs. - írja a 444.hu.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b2) a jeruzsálemi Siratófalnál 2018. július 20-án. Illusztráció: MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

A beszélgetés apropója Orbán izraeli látogatása, de Radnóti beszél a kormányközelibb EMIH-ről és annak vezetőjéről is, akivel korábban voltak már nézeteltéréseik.

Miután Köves Slomó felkerült Hollik István választási szórólapjára, Radnóti személyes hangú nyílt levelet írt neki, ami ezzel zárult: „Rossz úton jársz, és nagyon messzire mentél – de mi visszavárunk.”

Amikor a Narancs rákérdez erre a februári írásra, Radnóti rabbi felidézi a vébédöntő előtt elhíresült Hollik-sziporkát:

Érdekes, eszembe jutott nemrég a levelem újra, amikor Hollik a francia–horvát meccs előtt kiírta azt az furcsa mondatot, hogy a franciák a bevándorlóország, a horvátok meg a keresztények. És akkor arra gondoltam, hogy 

drága Slomó, te is egy migráns vagy, bármennyit is mosolyogsz rájuk, nekik csak egy migráns leszel.

Lehet begyűjteni milliárdokat jó projektekre, lehet egy zsinagógát megszerezni a Várban, Szentendrén, lehet még vásárolni tíz ingatlant, húsz ingatlant, lehet, lehet. Híveket viszont nem lehet pénzért vásárolni.

A magyar zsidósághoz nem lehet azon az úton eljutni, amin Köves Slomó jár.

Nekem pedig addig kell így beszélnem erről a kormányról, amíg olyan gesztusokat tesznek, amelyek a magyarországi zsidóságnak, mint kisebbségnek, mint nem keresztény kisebbségnek, mint korai bevándorlóknak, fájó pontok. A migránskampány, a Szabadság téri emlékmű, a Soros-kampány pedig fájó volt.

444.hu


 

h i r d e t é s