h i r d e t é s

Ránk rúgja az ajtót a tél: havazást és erős szelet hozhat magával

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Ránk rúgja az ajtót a tél: havazást és erős szelet hozhat magával

2019. január 04. - 06:05

 

A következő napokon kemény éjszakai fagyokra, és délután is többfelé fagyos időre számítsunk. A hétvégén kettősfront hoz csapadékot! - írja az Időjárás.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Pénteken délelőtt változó mennyiségű felhőzet lesz az égen, az északi tájakon a gyengén, délen az erősen felhős időszakok lesznek túlsúlyban. A felhősebb déli tájakon hószállingózás, hózáporok kialakulhatnak. Délután átmenetileg csökken a felhőzet, jellemzően közepesen felhős lesz az ég, egy-egy hózápor kialakulhat. Erős lesz az északnyugati szél. Kora délután -2, 1 fok várható.

Orvosmeteorológia

Pénteken nem érkezik front fölénk. A hideg időben kopásos eredetű ízületi bántalmak jelentkezhetnek, amelyek napközben sem mérséklődnek jelentősen. - írja a meteoklinika.hu

Pénteken frontmentes időben lehet részünk. A hideg levegő beáramlásának köszönhetően az éjszakai órákban egyre nagyobb területen hűlhet fagypont alá a levegő és a nappali felmelegedés is mérséklődik. Az érzékenyek körében hidegfronti jellegű panaszok jelentkezhetnek: a görcsös fejfájás mellett, hasi-és izomgörcs, valamint kopásos eredetű ízületi bántalmak nehezíthetik a napját. A reggeli időszakban jelentkező ízületi bántalmak napközben is fennállhatnak és a következő napokon is előjöhetnek.

Amennyiben sajgó végtagokkal, ébred kezdje a napot egy átmozgató tornával, de figyeljen arra, hogy ne erőltesse meg ízületeit. Tartós panaszok esetén megoldást jelenthet a végtagok melegen tartása és borogatása.

Az erős és viharos szél továbbra is fejfájást okoz a szélre érzékenyek körében. A kínzó fejfájás megelőzése érdekében, már a reggeli időszaktól figyeljen a folyamatos folyadék utánpótlásra, fogyasszon el napi 2-3 csésze citrommal ízesített forró teát vagy forró levest, hiszen ezzel testét is átmelegítheti.

Az időjárás alapvetően kedvez a szabadtéri programoknak, de helyenként napközben sem melegszik fagypont fölé a levegő, emiatt nagy megfázásveszéllyel célszerű számolni. Az erős és viharos szél tovább ront a hő-és komfortérzeten. A vastag és réteges öltözet mellett viseljen sapkát, sálat és ne tartózkodjon hosszabb időt a szabad levegőn!

A légszennyezettség alacsony és a következő napokban sem kell számítani a levegőminőség romlására.

A közlekedés során az erős oldalszél jelenti a fő veszélyt. A szeles tájakon az erős oldalszél jelentősen ront a gépjármű menetstabilitásán, a balesetek elkerülése érdekében tartson nagyobb követési távolságot és vezessen a megszokottnál lassabban és körültekintőbben!

Vezető tünet a mai napon: kopásos eredetű ízületi bántalmak. 

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s