fbpx Rekordot döntő forgalmat bonyolítottak tavaly az Északi-tengeri hajózási útvonalon | CIVILHETES

h i r d e t é s

Rekordot döntő forgalmat bonyolítottak tavaly az Északi-tengeri hajózási útvonalon

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam

Rekordot döntő forgalmat bonyolítottak tavaly az Északi-tengeri hajózási útvonalon

2022. január 14. - 17:15

 

2021-ben az Északi-tengeri hajózási útvonal forgalma megközelítette a 35 millió tonnát

A kép illusztráció: a Tajmir atomjégtörő utat tör egy orosz teherhajónak a Kara-tenger vastag jégmezőjén - Forrás: Roszatom

- Az Északi-tengeri hajózási útvonal teljes áruszállítási forgalma 34,85 millió tonna volt 2021-ben – közölte Makszim Kulinko, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern Északi-tengeri Útvonal Igazgatóságának igazgatóhelyettese. A tavalyi forgalom 2 millió tonnával haladta meg a 2020-ban elért 32,97 millió tonnás forgalmat. 

A bővülést jelzi, hogy 2016-ban még csak 7,47 millió tonna árut szállítottak. Ez volt az az év, amikor a forgalom először haladta meg a Szovjetunió fennállása során elért legnagyobb értéket: 1987-ben 6,57 millió tonna árut továbbítottak a Föld legészakibb hajózási útvonalán. A forgalom csaknem megkétszereződött 2018 óta, miután a hajózási útvonal infrastruktúrájának üzemeltetője a Roszatom lett. Az orosz állami atomenergetikai konszern látja el egyben az Északi-tengeri hajózási útvonal fejlesztési szövetségben a projektirányító tisztséget. Tavaly egyébként csaknem hárommillió tonnával sikerült túlteljesíteni a 2021 végére előirányzott 32 millió tonnás célszámot. 


 

h i r d e t é s