h i r d e t é s

Rendőrök vegzálták az ellenzéki aláírásgyűjtőket

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Rendőrök vegzálták az ellenzéki aláírásgyűjtőket

2019. április 09. - 08:45

 

Az MSZP-Párbeszéd felszólította a belügyminisztert és az országos rendőrfőkapitányt, hogy adjon ki állásfoglalást annak érdekében, hogy a rendőrök ne "vegzálják" aláírást gyűjtő aktivistáikat.

Forrás: Bartha György/Facebook

Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese hétfőn Budapesten elmondta, vasárnap a sajtótájékoztató helyszínén, a XI. kerületi Móricz Zsigmond körtéren valamennyi aláírást gyűjtő ellenzéki aktivistát igazoltattak.

Hozzátette: a választási eljárási törvény szerint kampányidőszakban a pártok korlátozás nélkül, mindenféle hatósági vegzálás nélkül gyűjthetnek aláírást.

Ehhez képest elképesztő káosz és néhol visszaélésszerű joggyakorlás történik a rendőri szervek részéről az országban

- hangoztatta.    

Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője közölte, nem a rendőrök ellen vannak, szerintük a rendőrök áldozatai az önkényes politikai hatalomnak.

A Fidesz a rendőrséget politikai megfélemlítésre használja, miközben a budapestiek biztonságát veszélyezteti

- mondta, azt firtatva, a rendőröknek miért aktivistákat kell vegzálnia, miközben bőven van lopás, betörés, amit felderíthetnének.

Barabás Richárd azonnali fizetésemelést követelt a rendőröknek.

Őrsi Gergely, az MSZP budapesti alelnöke emlékeztetett arra, hogy vasárnap lett végleges az MSZP-Párbeszéd közös európai parlamenti (EP-) választási listája, ezért az ajánlóíveket hétfő délután tudják átvenni.

Elmondta, Budapesten és a megyei jogú városokban állandó helyszíneken, sátrakban gyűjtik az aláírásokat, az aktivisták pedig a május 26-i választáson történő részvételre buzdítanak.

Volt kérdés arról, hogy az Index szerint felfüggeszti a tárgyalásokat az előválasztásról Puzsér Róbert, az LMP és a Jobbik főpolgármester-jelöltje Karácsony Gergellyel, a baloldali pártok főpolgármester-jelöltjével, miután az MSZP-DK-Párbeszéd-Momentum az LMP és a Jobbik nélkül állapodott meg a kerületi polgármesterjelöltekről.

Őrsi Gergely rögzítette: eltökéltek, hogy megtartják az előválasztás második fordulóját. Hozzátette: MSZP-DK-Párbeszéd-Momentum valóban kötött megállapodást, de nyitva hagyták annak lehetőségét, hogy ehhez az EP-választás után például az LMP is csatlakozzon.

Helyi szinten - önkormányzati képviselők, listák esetében - nyitva vannak a tárgyalások

- mondta.

Idézte Karácsony Gergely hétfői Facebook-posztját is, aki közölte: lesz budapesti előválasztás, olyan feltételekkel, amelyekről Puzsér Róberttel korábban megállapodtak.

A kerületi indulásokról csak azokkal a pártokkal tudnak további egyeztetéseket folytatni, akik elfogadják, hogy az előválasztás győztesét támogatják a főpolgármester-választáson

- ismertette Őrsi Gergely.

(MTI)


 

h i r d e t é s