h i r d e t é s

Rengeteg a beteg gyerek, az átoltottság kevés

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Rengeteg a beteg gyerek, az átoltottság kevés

2021. december 02. - 12:53

Többen is kerülnek kórházba.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI/Komka Péter

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint a jelenlegi 38%-os átoltottságnál jóval magasabb, 90% feletti kellene ahhoz, hogy megálljon a fertőzés terjedése a gyerekek közt. - írja a 24.hu

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint sokkal több a fertőzött a gyermek, mint a járvány korábbi hullámai idején, többen is kerülnek kórházba. Havasi Katalin az InfoRádióban elmondta, ennek oka lehet, hogy az időseknél a gyerekek védtelenebbek, a koronavírus delta variánsa sokkal fertőzőbb, és más a betegség lefolyása is, már a gyerekeknél is okoz tüneteket.

A szakember szerint a gyerekeknél a korábbiakkal ellentétben gyakoribb lett:

  • a hasfájás,
  • a hasmenés,
  • a hányás,
  • a láz,
  • a gyengeség
  • a felső légúti tünetek, a nátha, a köhögés.
A legsúlyosabb esetekben előfordulhat a légzési elégtelenség. Szerencsére az, hogy lélegeztetőgépre kerüljön gyerek, ritkán fordul elő, de sajnos intenzív osztályos kezelést igénylő gyerekek is vannak

– tette hozzá a szakember.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerint két hét alatt háromszorosára nőtt, rekordszintre ugrott a 15 év alatti fertőzöttek száma.

A hivatalos adatok szerint 38%-os a 12–15 évesek átoltottsága, de Havasi Katalin szerint jóval magasabb, 90% feletti átoltottság kellene ahhoz, hogy megálljon a fertőzés a gyerekek közt. Arra is biztatna minden gyereket, édesanyát, gondolja meg, hogy nem az oltástól, hanem a koronavírustól kell félni.

Bár az Európai Unió egy héttel előbbre hozta a gyerekeknek szánt vakcinák szállítását, a házi gyermekorvosok még nem kapták meg az eljárásrendet, a pontos kezdési időpontot. Havasi Katalin azt mondta, ugyanúgy, ahogy a 12 év fölöttieket, szívesen oltanák a kisebbeket is a praxisokban, hiszen a legtöbb szülő és gyerek a saját háziorvosában bízik, bár lehetnek olyan helyzetek, amikor oltópont  vagy az iskola is szóba jöhet. (24.hu)