h i r d e t é s

Repülőgép landolt egy dubaji luxushotel helikopterleszállóján - VIDEÓ

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Repülőgép landolt egy dubaji luxushotel helikopterleszállóján - VIDEÓ

2023. március 16. - 17:04

Egy lengyel pilóta, Lukasz Czepiela kedden történelmet írt, ugyanis ő az első ember, aki repülőgéppel landolt a dubaji Burdzs al-Arab luxusszálloda helikopterleszállóján.

Forrás: Red Bull/Youtube

A nem mindennapi mutatványt a Red Bull szervezte meg, és a lengyel Lukasz Czepiela hajtotta végre a luxushotel helikopterleszállóján. A pilóta kezdetben csak körözött a Burdzs al-Arab körül, hogy megtalálja az ideális pontot és sebességet a landoláshoz.

A washingtoni székhelyű CubCrafters repülőgépgyártó vállalat direkt erre az alkalomra egy speciális, 425 kilogrammos STOL repülőgépet épített. 

CZEPIELA 212 MÉTERES MAGASSÁGBAN EGY MINDÖSSZE 27 MÉTER SZÉLES HELIKOPTERLESZÁLLÓN TETTE LE A GÉPET.

Csak 20,76 métert tehetett meg az 56 emeletes szálloda tetején ahhoz, hogy végül megálljon.

A legnagyobb kihívást a külső vonatkoztatási pontok hiánya jelentette, melyek általában olyan repülőtereken találhatók, ahol több száz méteres kifutópálya van

– mondta a lengyel pilóta.

A Red Bull tájékoztatása szerint 2021 óta tervezték a mutatványt, és összesen 650 próbaleszállást végeztek – írja a CNN.

Lukasz Czepiela a hétköznapokban Airbus A320 két hajtóműves, egyfolyosós, keskeny törzsű, közepes hatótávolságú utasszállító repülőgépet vezet. 2018-ban a Challenger-osztályban világbajnoki címet nyert a Red Bull Air Race-sorozatban, valamint azzal hívta fel még magára a figyelmet, hogy

EGYSZER EGY REPÜLŐGÉPPEL FAMÓLÓRA SZÁLLT LE A LENGYELORSZÁGI SOPOTBAN.

A megjelenésében és formájában lobogó vitorlára emlékeztető dubaji Burdzs al-Arab tulajdonosai korábban több gálaeseményt is rendeztek a 321 méter magas hotel helikopterleszállóján: golfozott itt már Tiger Woods, körözött rajta David Coulthard korábbi Formula–1-es autóversenyző, Andre Agassi és Roger Federer pedig teniszmeccset játszottak a világ első hétcsillagos szállodájának tetején. (Index)

*Legalább ennyire izgalmas lehetett a felszállás is. A speciális repülőgép motorját nitróval tüzelték a 27 méteres felszálláshoz.