h i r d e t é s

Román igazságügyi miniszter vs. jogállam?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Román igazságügyi miniszter vs. jogállam?

2017. augusztus 24. - 06:47

 

Klaus Iohannis román államfő a jogállamiság elleni támadásnak minősítette Tudorel Toader igazságügyi miniszter javaslatait a román igazságszolgáltatás működését szabályozó törvények módosítására.

Klaus Iohannis román államfő - Forrás: Know Your Presidents

A függetlenség is veszélyben lehet

Az államfő álláspontját szerdán az elnöki hivatal ismertette egy közleményben. Iohannis szerint a javaslatok az igazságszolgáltatás függetlenségét és megfelelő működését, valamint a korrupcióellenes harcot veszélyeztetik. Hangsúlyozta: a tervezett módosítások 10 évvel visszavethetik Romániát, egy olyan korszakba, amikor az igazságszolgáltatás alá volt rendelve a pártoknak.

Tudorel Toader szerdán ismertette javaslatait, amelyek szerint egyebek mellett kizárná az elnököt a legfőbb ügyész és a főügyészek kinevezési eljárásából. Az elnök helyett az igazságügyi miniszter javaslatára a Legfelsőbb Bírói Tanács ügyészi részlege nevezné ki őket.

Iohannis rámutatott: Románia jelenleg kedvező időszakban van a nemzetközi kapcsolatokat illetően, ezért Bukarest számára hátrányos volna, ha az eddig megtett reformok és erőfeszítések után az ország visszatérne a régi gyakorlathoz, és a politika ismét nyomást gyakorolna az igazságszolgáltatásra.

Közölte, ez ellentmondana Románia nemzetközi vállalásainak, és arra kényszerítené az Európai Uniót, hogy meghatározatlan időre figyelemmel kísérje a román igazságszolgáltatást.

Hamis probléma 

Klaus Iohannis szerint hamis problémát sugall a miniszter azzal, hogy az államfő lenne az a politikai tényező, amelyet el kell távolítani a vezető ügyészek kinevezéséből. Szerinte a nemzetközi szakértői jelentések éppen az igazságügyi minisztert jelölték meg olyan befolyásoló tényezőként, amelyen keresztül a politika beleszól az igazságszolgáltatás dolgaiba.

Iohannis szerint a szerdán bemutatott javaslatok a bírák és ügyészek szakmai pályájának alakítása tekintetében az igazságügyi miniszter szerepét növeli, s ezzel párhuzamosan csökkenti a Legfelsőbb Bírói Tanácsét, ami lényegében az igazságszolgáltatás gyengítését jelenti. Hangsúlyozta: a bírák és ügyészek megfélemlítését és függetlenségük csökkentését eredményezi elszámoltathatóságuk, a vagyoni felelősség kilátásba helyezése szakmai hibák esetén.

Az indítvány egyebek mellett felelősségre vonhatóvá tenné a munkájuk során hibát elkövető bírákat vagy ügyészeket, alsó korhatárt vezet be a bírói és ügyészi pálya elkezdéséhez, és az ügyészségi vezetők mandátumát három évről négy évre bővíti. A tervezetet a kormánynak is el kell még fogadnia, majd ezt követően kerül várhatóan a parlament elé. (MTI) / tozsdeforum.hu


 

h i r d e t é s