h i r d e t é s

Románia megelőzte hazánkat a Bloomberg innovációs listáján!

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Románia megelőzte hazánkat a Bloomberg innovációs listáján!

2019. február 08. - 07:41

 

A Bloomberg szerint Románia a 29. helyen található a hírügynökség által készített 2019-es innovációs listán, 6 hellyel fentebb, mint a tavalyi rangsorban. Románia 64,78-as pontszámával a leglátványosabb előrelépést mutatja a tavalyi rangsorhoz képest - írja a Softech.ro.

Előre lépett még, de nem ekkora ütemben, Izrael (+5) és Finnország (+4) – így ők most a lista első 5 helyezettje közé kerültek. Az első 50 között még Thaiföld (+5) és Luxembourg (+4) mutat látványos előrelépést a rangsorban.

A Bloomberg szaklap idén 7. alkalommal állította össze az innovációs listáját. Tucatnyi szempont alapján értékelnek, többek között a kutatás-fejlesztés intenzitása, a feldolgozóipar hozzáadott értéke, a termelőképesség, a high-tech cégek koncentrációja, a szolgáltatói ágazat hatékonysága, a kutatási források koncentrációja és a szabadalmak száma játszik szerepet az innovációs index kiszámításában.

A 2019-es rangsor összeállítása során 200 ország gazdaságát elemezték. Először mindegyiket osztályozták hét, egyforma súlyú tényező szerint egy 0-tól 100-ig terjedő skálán. Azokat az országokat, amelyek legalább 6 tényező megállapításához nem szolgáltattak adatokat, kizárták a listáról, így szűkítették 95-re a 200-as listát. A Bloomberg szaklap az első 60 gazdaság adatait közölte a a davosi Világgazdasági Fórumra időzített kiadványában.

A lista szerint Románia elsősorban a feldolgozóipar hozzáadott értéke és a szabadalmak száma és gyakorisága területén mutat jelentős előrelépést, megelőzve többek között Spanyolországot, Szlovéniát, Magyarországot, Törökországot és Portugáliát.

A fenti táblázatban az első két helyen található gazdaság adatait és Románia adatait emeltük ki, hogy az egyes osztályozási kritériumokban elért pontszámot és az összértéket is össze tudjuk hasonlítani. (softech.ro) / transindex.ro


 

h i r d e t é s