h i r d e t é s

Romlani fognak a halálozási és megbetegedési mutatók, ha nem lépnek érvénybe további intézkedések

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Romlani fognak a halálozási és megbetegedési mutatók, ha nem lépnek érvénybe további intézkedések

2020. október 12. - 06:41

 

1068 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, elhunyt 21 beteg, ennél több halálos áldozatot mindössze egy alkalommal regisztráltak. 

1252 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 138-an vannak lélegeztetőgépen. Orbán Viktor bejelentette: az egészségügyi dolgozók átvezénylése folytatódni fog, a szükséges kórházi ágy október végéig rendelkezésre áll.

"Felfutás, ez jellemezte a két hetet és ez jellemzi majd az előttünk álló heteket is illeszkedve az egyébként megfigyelt nemzetközi trendekhez." - ezt mondta Orbán Viktor a védekezést irányító akciócsoportok ülése után. A szakemberek is úgy vélik, koronavírus-járvány második hullámának felfutó szakaszában járunk. Az aktív fertőzöttek száma egy hét alatt 16 százalékkal, míg a kórházban ápolt betegek száma 83 százalékkal emelkedett.

"Október végéig hallgattunk meg előrejelzéseket, azt mondhatom, hogy a szükséges számú ágy október végéig rendelkezésre áll, az átvezénylés folytatódni fog, ez idáig 106 orvost és 170 ápolót vezényeltünk át, ha szükséges ez a szám növekszik majd." - fejtette ki Orbán.

A miniszterelnök többször utalt arra, a magyar egészségügy felkészült az orvosok által prognosztizált legrosszabb forgatókönyvre, mely szerint 200 ezer ember egyidejű megfertőződésére lehet számítani Magyarországon és 800 embernek lesz szüksége egy időben lélegeztetőgépre. A Portfolió kiszámolta: amennyiben ez a forgatókönyv valósulna meg, a napi 80 és 240 közé esne a meghalt betegek száma. Összeségében pedig akár 11 ezren is belehalnának a koronívírus fertőzésbe. 

"Négyszeresére nőtt rövid idő alatt a lélegeztetett betegek száma és egyelőre titokba tartják, hogy intenzív osztályon hányan vannak, pedig ez egy nagyon fontos adat lenne" - nyilatkozta Falus Ferenc.

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint a járvány akkor tartható kézben, ha 5 százalék alatt marad a pozitív tesztek száma, Ez jelenleg Magyarországon 10 százalék felett van.

"Nem lehet beletörődni abba, hogy 12 ezernél több tesztet azt mondják, hogy nem lehet csinálni, miközben 200 és 500 között van azoknak a laboratóriumoknak a száma Magyarországon, akik képesek ennek a PCR vizsgálatnak az elvégzésére." - fejtette ki Falus.

Rusvai Miklós víruskutató azt mondja, bár a tesztek száma nem növekedett, a járvány terjedését egyértelműen mutatják a számok. Kiemelte, az influenza elleni védőoltás beadása mindenképp javasolt.

"Mind a megbetegedések, mind pedig a halálozás kockázata megnő abban az esetben, ha kétféle vírussal egyidejűleg fertőzödik valaki." - vélekedett Rusvai.

A viruskutató hozzátette: amennyiben további hatósági intézkedések nem lépnek érvénybe, a halálozási és megbetegedési mutatók tovább fognak romlani. (atv.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s