h i r d e t é s

Saját törvényjavaslata miatt üzenhet hadat Ukrajnának Románia?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Saját törvényjavaslata miatt üzenhet hadat Ukrajnának Románia?

2023. március 25. - 06:21

Diana Sosoacă, a román szenátus tagja törvényjavaslatot nyújtott be, amelyben Romániának követeli Ukrajna déli részét.

Diana Sosoacă, a román szenátus tagja - Forrás: itthon.ma

Erre válaszul az ukrán külügyminisztérium szankciók bevezetését kezdeményezte a „nemzetbiztonsági fenyegetést jelentő személy ellen”, amelyet Sosoacă halálos fenyegetésnek tekint. Szerinte Ukrajna ezen lépése csak megerősíti annak helyességét, hogy az általa elcsatolni kívánt területeknek Romániához kell tartozniuk a jövőben.

A román szenátus tagja, Diana Sosoacă törvényjavaslatot nyújtott be, amelyben „a Románia és Ukrajna közötti Jószomszédsági és Együttműködési Szerződés felmondását” követeli. A tervezet szerint azt követeli, hogy Románia kapja vissza a két világháború között hozzá tartozó területeket, így Ukrajna déli területeinek egy részét is. A stirileprotv.ro forrására hivatkozva azt írja, A FOLYAMAT CSAK ROMÁNIA HADÜZENETÉVEL LENNE LEHETSÉGES.

Oleg Nyikolenko ukrán külügyminisztériumi szóvivő közösségi oldalán reagált a törvényjavaslatra. Mint írja, a „marginális politikus ezzel a lépéssel próbálja visszaállítani a román lakosság kulturális identitását”.

Határozottan elítéljük azt a kísérletet, hogy megkérdőjelezzék Ukrajna területi integritását, aláássák az Ukrajna és Románia közötti jószomszédi viszony szellemét. Az ukrán külügyminisztérium szankciók bevezetését kezdeményezi Diana Sosoacă – mint nemzetbiztonsági fenyegetést jelentő személy – ellen

– közölte a tárca szóvivője.

A román szenátor nem hagyta szó nélkül ezt sem, szerinte ugyanis „halálos fenyegetés áldozata lett”, az ellene irányuló „aljas támadással pedig Ukrajna bebizonyítja, hogy bántalmazó és fasiszta állam”.

Ezzel a fenyegetéssel, amelyet Ukrajna ellenem intéz, valójában szimpatikussá tesz az ukrajnai román kisebbség körében, amelyet Kijev az ukrán államra néző fenyegetésként kezel. Szisztematikusan és programszerűen számolják fel az etnikai tisztogatás és a náci Németországra emlékeztető kényszer-ukránosítás folyamataként

– írta Sosoacă, aki nem érti, „hogyan engedheti meg magának Ukrajna, hogy egy törvényjavaslat miatt megfenyegesse a román állam egyik szenátorát”.

Mióta dönti el Ukrajna, hogy mi történik a román parlamentben? Románia Ukrajna által megszállt állam, és mi nem jöttünk rá? Igen, igaz, hogy Ukrajna megszállja a román területeket, amelyeknek az anyaországba való visszacsatolásáért küzdök, de mióta van Kijevnek vétójoga Románia politikája felett? Ez az ukrán fenyegetés ellenem azt mutatja, hogy Ukrajna fizikailag is ki akarja irtani azokat, akik ellenzik Kijev náci politikáját. Az ukrán külügyminisztérium nyilatkozatával egyértelmű, hogy az ukrán bűnözők első számú célpontjává váltunk. De ez csak megerősíti a törvényjavaslatom helyességét, hogy visszaadjam Romániának az Ukrajna által illegálisan birtokolt területeket

– tette közzé a szenátor a Facebookon. (Index)