h i r d e t é s

Salvini és Orbán randija – Amikor szélsőségek egymásra találnak

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Salvini és Orbán randija – Amikor szélsőségek egymásra találnak

2019. május 03. - 08:17

 

A bizarr tendencia miszerint a politikai szélsőségek élik gyalázatos reneszánszukat Európa- és világszerte, annak a cseppet sem kívánatos hanyagságnak az eredménye, ami a mérsékelt politikát vallók magatartásában jelentkezett a vasfüggöny leomlását követően. A hidegháború végével sokan kimerülten arra gondoltak, most lehet lazítani.

Orbán Viktor és Matteo Salvini olasz belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes - Forrás: MTI

A demokrácia diadalát követően épp e poszttraumás magatartás eredményeképp kevésbé lettünk éberek. Közben a demokrácia olyan tételei merültek feledésbe, amik a rendszer, gyenge pontjait hívatottak megvédeni.

Úgy is, mint a demokrácia éles tiltása bármely politikai szélsőség ellen. Nem tudni pontosan, ki indította el a lavinát, de erősen gyanítható, hogy Magyarország érintett volt az ügyben. Annál is inkább, mert a rendszerváltást követően előtörtek az addig sem túlságosan rejtett fajgyűlölő, antiszemita érzelmek.

A konszolidáció ilyenformán nem is következhetett be. Persze kezdetekben talán Magyarországon is erőteljesebben felléptek a szélsőjobboldal képviselete ellen, de mindezek után érdemi felelősségre vonások nélkül ült el a vihar.

Ekkoriban Orbán még talán szimpatikusabb elveket hirdetetett, mindenesetre annyi esze mindig is volt, hogy a sokkal feltűnőbb agresszívebb radikálisokkal vitesse el a balhét, amíg ő elsunnyog. Bár az éber szemlélőnek a Nagy Imre újratemetésén elhangzott beszédében is felfedezhető a ma már tőle oly megszokott uszító hangnem.

Mára semmi nem maradt a fiatal demokrata álarcából. Előbbit kora okán vesztette el, utóbbinak csak az illúziójától kellett megválnia.

Most pedig Salvinivel, a populistákból álló pártszövetség kialakításán szorgoskodó olasz politikussal találkozott. Tette mindezt a néppárt felfüggesztett tagjaként.

„Több ez egy sima állami látogatásnál” – mondta erről Söder. Hangsúlyozta, hogy Salvinivel, a francia Nemzeti Tömörülést vezető Marine Le Pennel és az Alternatíva Németországnak párttal (AfD) "egyszerűen kizárt" a szövetkezés. 

Söder már múltidőben fogalmazott arról, hogy eddig reménykedtek, hogy a Fidesz élni fog azzal a lehetőséggel, amit a Néppárttól kapott, mikor csak felfüggesztették a tagságát, nem pedig kizárták a Néppárt soraiból idén a magyar kormánypártot. A csütörtöki Salvini-Orbán-találkozót "szerencsétlen" lépésnek, "rossz jelzésnek" nevezte Söder.

A CSU elnöke szerint a Salvinivel folytatott magyar tárgyalásokat figyelembe veszi a Néppárt, mikor végleges döntést hoznak a Fidesz sorsáról. /168 óra/

A tendencia ugyan riasztó, de van okunk reménykedni. A demokráciának – ha nem is jár már Európa ebben élen – megvan a mag önvédelmi reakciója. Újabban Orbán Viktor fal mellé szorult az unióban, egy esetleges szövetség más szélsőjobboldali politikusokkal csak utóbbiak falnak préselésével érne véget.

Egész pontosan arról van szó, hogy Orbánt lényegében semmibe veszik az Unióban. Akárcsak az Unió határán kívül malmozó Putyinnak, a szélsőjobboldali gazembereknek sincs szükségük egy politikai paralízisben szenvedő szövetségesre.


 

h i r d e t é s