h i r d e t é s

Simicskó István: Magyarország jobban teljesít, mint az EU egésze

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Simicskó István: Magyarország jobban teljesít, mint az EU egésze

2020. július 13. - 17:09

 

Magyarország három feltételt szab az uniós hitelfelvételhez

Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. július 13-án. - Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Simicskó István (KDNP) azt mondta, hogy a koronavírus-járvány rendkívüli kihívás elé állította az uniós országokat, ezért az EU 750 milliárd eurós hitel felvételére készül. Ez a lépés még a következő generációk életére is kihat, ugyanis a pénzt 2028-2058 között kell törleszteni - emelte ki a frakcióvezető.

Magyarország szolidáris azokkal, akik rosszabbul kezelték a válságot és nagyobb bajban vannak - szögezte le. A magyar kormány azonban három feltételt szab a hitel - emlékeztetett.

Az első, hogy a hitelcsomag szerkezete igazságos legyen, vagyis a szegényebbek ne kaphassanak kevesebbet, mint a gazdagok.
A második feltétel az, hogy a hiteleket csak a gazdaság újraindítására, munkahelyteremtésre lehessen költeni - közölte.
Végül azt mondta, nem szeretnék, ha olyan feltételekhez kötnék a hitelfolyósítást, amivel zsarolni próbálják Magyarországot, mint például azzal, hogy változtassa meg a bevándorlási politikáját.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára azt válaszolta, hogy 2008-ban a gazdasági válság, 2015-ben a migrációs krízis, míg idén a koronavírus-járvány sújtotta az EU-t. Az unió vezetése egyik válságot sem tudta hatékonyan kezelni, ezért azok hatásai összeadódtak - tette hozzá.
Magyarország azonban jobban teljesít, mint ez EU egésze - szögezte le a politikus. Európát a válságos időkből csak a szuverén nemzetek kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködése vezetheti ki - mondta. (MTI)


 

Kommentek

h i r d e t é s