h i r d e t é s

Sofőr nélküli kamionokat tesztelt a Waberer's és a Volvo az M1-esen

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Sofőr nélküli kamionokat tesztelt a Waberer's és a Volvo az M1-esen

2017. szeptember 15. - 17:16

 

Automatizált kamionokat tesztelt a Volvo Trucks és a Waberer's közúti forgalomban pénteken, a járművek ötven kilométert tettek meg az M1-es autópályán. - írja a portfolio.hu.

Forrás: portfolio.hu

A három kamion platooning technológia segítségével haladt a sztrádán. Ennek lényege, hogy csak az első járműben ül vezető, a többi kamion a vezeték nélküli kapcsolatnak köszönhetően követi a konvoj első tagját.

Biztonsági okokból az M1-esen haladó valamennyi jármű vezetőfülkéjében ült sofőr. A járművek Lébénynél hajtottak fel a sztrádára, majd Rábapatonánál, az M85-ös gyorsforgalmi úton fordultak vissza.

Dér Péter, a Volvo Trucks kereskedelmi igazgatója arról beszélt, hogy a platooning technológiával biztonságosabb, környezetkímélőbb és gazdaságosabb lehet az árufuvarozás.

A beépített technológiának köszönhetően a járművek reakcióideje gyorsabb, mint az emberé, így könnyebben elkerülhetők a balesetek, kevesebb üzemanyagot használnak fel a konvojban haladás miatt, ezáltal kevesebb káros-anyagot bocsátanak ki. Előnye még, hogy csak egy sofőr utazik a konvojjal.

Dér Péter elmondta, hogy a platooning technológiát még tesztelik, és mindennapos használata előtt rendezni kell a különböző országok közlekedési és egyéb szabályait is.

Reálisan négy-öt év múlva üzemeken belül, logisztikai centrumokban már alkalmazható lesz a technológia, de a közúti fuvarozásban egyelőre még nem látja az alkalmazás bevezetésének lehetőségét.

Lajkó Ferenc, a Waberer's International Nyrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a szállítmányozó vállalat idén kötött stratégiai megállapodást a Volvo Trucks-szal, a teszt jogi hátterének kialakítása pedig mintegy két hónap alatt fejeződött be.

A Waberer's árfolyama 0,9 százalékot emelkedett a csütörtöki záráshoz képest, így jelenleg 4950 forintot kérnek egy részvényért. 

portfolio.hu

 


 

h i r d e t é s