h i r d e t é s

Sokkal kevesebb nyugdíjat kapnak a nők

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Sokkal kevesebb nyugdíjat kapnak a nők

2014. május 05. - 12:29
0 komment

A magyar nyugdíjasok közel kétharmada nő, a nyugdíjuk azonban havi 16 ezer forinttal, 13 százalékkal elmarad a férfiakétól.

Az országon belül mindeközben jelentős területi különbségek is vannak: a fővárosban például 21 ezer forinttal haladta meg az átlagnyugdíj az országos átlagot.

Magyarországon valamivel több mint 2 millió ember kapott nyugdíjat, ami 2 százalékos növekedést jelent 2012-höz képest, a nyugellátásban részesülők 61 százaléka nő volt – írja a Buksza blog egy, a tavaly januári helyzetet elemző nemrég megjelent friss statisztikára hivatkozva.

A havi átlagnyugdíj 112 ezer forint volt, a férfiak ugyanakkor jelentősen többet kapnak a hó végén, mint a nők. A férfiak átlagnyugdíja 122 ezer forint volt, míg a nőké 106 ezer forint, ez 13 százalékkal alacsonyabb összeg. A nyugdíj összege a szolgálati idő és az aktív korban szerzett jövedelem függvénye, az átlagok alapján a nőknél ez alacsonyabb havi járandóságot eredményez.

A statisztikából az is kiderül, hogy komoly területi különbségek vannak az országon belül. Az átlagos öregségi nyugdíj Magyarországon a nettó kereset 77 százaléka volt 2012 januárjánban. Budapesten az átlagos nyugdíjak a nettó kereset 74 százalékát tették ki, míg Nógrád megyében 94 százalékos volt az átlagnyugdíjak nettó keresetre vetített aránya. A fővárosban eközben az átlagnyugdíj 21 ezer forinttal haladta meg az országos átlagot. Szintén az országos átlag feletti volt az átlagnyugdíj Komárom-Esztergom, Fejér és Pest megyében. Békés, Bács-Kiskun és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ugyanakkor az egy főre jutó összeg alig haladta meg a 100 ezer forintot. Általában azokban a megyékben magasabb az öregségi nyugdíj átlagos összege, ahol a keresetek is magasabbak.

{flike}

{jcomments on}