h i r d e t é s

Sokkal több munkahelyet menthetett volna meg a kormány

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Sokkal több munkahelyet menthetett volna meg a kormány

2021. január 13. - 15:39

Legfeljebb 3 hónapig és akkor is méltatlanul kevés összeggel segít a kormány azoknak, akik munka nélkül maradnak.

Varga Mihály pénzügyminiszter - Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Márpedig a járvány miatt az elmúlt hónapokban százezrek kerültek utcára. Kiderült, a kormány a csődbe ment cégek nagy részét megmenthette volna a gazdaságvédelmi alapból, mégsem tette.

Százezrek váltak munkanélkülivé néhány hónap alatt a Covid−19 vírus miatt Magyarországon – is –, mert a kormány sem a vállalkozásoknak, sem a munkavállalóknak nem nyújtott elegendő és hathatós segítséget. Míg más országokban – például Ausztriában – minden bajba jutott munkavállaló alanyi jogon megkapja a kormánytól a fizetése 70-80 százalékát, hogy túlélje a válságot, a magyarok legfeljebb 3 hónapos, úgynevezett álláskeresési minimális támogatást remélhetnek. Nem véletlenül követelik a szakszervezetek a megalázóan rövid támogatási idő 9 hónapra való meghos - szabbítását és a munkanélküli-támogatási összeg megemelését.

Egy felmérésből most egyértelműen kiderült, hogy a járvány miatti károk enyhítésére létrehozott gazdaságvédelmi alapot másra használta a kormány, az abból fizetett kiadások jelentős részének semmi köze nem volt a valóságos gazdaságvédelemhez. Jutott pénz például a Budapest–Belgrád vasútvonalra, atlétikai gigastadion építésére és kormányközeli sportegyesületek sok százmilliós támogatására, csak éppen a dolgozó emberek megfelelő támogatására nem.

A legveszélyeztetettebb ágazatok közül kettő – a turizmus és a vendéglátás – a második hullámban kapott némi segítséget. A támogatásukra azonban méltatlanul kevés, havonta összesen mintegy 5 milliárd forint jut a központi költségvetésből. Ebből a szerencsések legfeljebb 50 százalékos bértámogatást kaphatnak a munkavállalóik után, ám ennyiből nem lehet megmenteni az ágazatban egykor kialakított munkahelyeket. (nyomtassteis.hu)