h i r d e t é s

Soros: az EU vezetése az összeomlás előtti Szovjetunióra emlékeztet

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Soros: az EU vezetése az összeomlás előtti Szovjetunióra emlékeztet

2019. február 12. - 07:35

 

Az első lépés ahhoz, hogy megvédjük Európát a külső és a belső ellenségeitől, az, hogy felismerjük a jelen fenyegetés nagyságát. - írja a nepszava.hu.

Illusztráció: 24.hu

A második lépés pedig, hogy felébresszük és mozgósítsuk az alvó Európa-párti többsége: védjék meg az európai értékeket. Európát féltő publicisztikát közölt Soros György.

A Project Syndicate oldalán megjelent terjedelmes írást a hvg.hu szemlézte.

Európa alszik, közben pedig alva jár a semmi felé – ez Soros György véleménye. Fel kell ébredni

– írja Soros. A magyar származású amerikai milliárdos úgy véli, ha Európa nem ébred fel, úgy jár, mint a Szovjetunió 1991-ben – ismert, ekkor esett szét a szovjet birodalom.

Sem a vezetőink, sem az állampolgárok nem látják, hogy forradalmi időket élünk. Rengeteg irányba indulhatunk, ezek lehetséges kimenetele pedig igen bizonytalan - fogalmaz.

Soros szerint sokan úgy hiszik, a jövő többé-kevésbé hasonlítani fog a jelenre, de ez szerinte nincs így. Hosszú, és saját bevallása szerint eseménydús életében sok olyan időszak volt, amit ő radikális egyensúlytalanságnak nevez, ma is ilyen időket élünk. A májusi EP-választásról pedig azt mondja:

sajnos az Európa-ellenes erők versenyelőnyben vannak.

Ennek meglátása szerint több oka is van. Kiemeli az elavult tagállami pártrendszereket – ez akadályozza azokat, akik meg akarják őrizni azokat az értékeket, amelyekre az uniót alapították, de segít azoknak, akik szeretnék helyettesíteni ezeket az értékeket valamilyen radikális dologgal –, illetve az EU fegyelmező eszközeinek hiányát. Szól a német belpolitikai helyzetről is, ahol megjelent és felemelkedett a szélsőjobbos, radikális AfD, ezzel pedig megbomlott a CDU-CSU szövetsége. 

Soros szerint ugyanakkor 

A helyzet azonban messze nem reménytelen.

Ugyanis a német Zöldek Európa-párti formátumként folyamatosan növekednek, az AfD viszont elérte a csúcspontját, kivévi a volt NDK területein. A CDU/CSU-ról azt mondja, szavazóikat

egy olyan párt képviseli, amelynek elkötelezettsége az európai értékek iránt ambivalens.

Nagy-Britanniáról is azt mondja, elavult a pártrendszere, ráadásul Theresa May konzervatív kormányfő és Jeremy Corbyn munkáspárti pártvezér is elszánt Brexit-ügyben, holott többször felvetődött már egy újabb népszavazás lehetősége is. Az olasz belpolitikáról azt írja, az EU több hibát is elkövetett, ennek lett az eredménye az, hogy populista, bevándorlásellenes erők jutottak hatalomra.

Az Európai Néppártról pedig kifejezetten rossz véleménnyel van Soros, az EPP szerinte elveszítette azokat az elveket, amelyeket korábban magáénak mondott,

bizonyítja ezt az is, hogy Orbán Viktor és a Fidesz még mindig a Néppárt tagja.

Soros azt írja, az Európa-ellenes erőknek legalább vannak elveik, még ha azok szörnyűek is szerinte.

Nehéz elhinni, hogy májusban az Európa-párti erők nyerjenek, ez csak akkor történhet meg, ha Európa a saját, közös érdekeit helyezi előtérbe. Azonban úgy véli, Európát és az Európai Uniót sürgősen meg kell reformálni, ezt a rendszer szívénél kell kezdeni.

Az EU jelenlegi vezetése leginkább az összeomlás előtt álló Szovjetunió vezetésére emlékeztet.

Írását azzal zárja, amivel kezdte: fel kell ismerni a külső és belső fenyegetés nagyságát az EU-ban, mobilizálni kell az Európa-pártiakat, meg kell védeni az európai értékeket.

Ellenkező esetben az egyesült Európa álma a 21. század rémálmává válhat.

nepszava.hu


 

h i r d e t é s