h i r d e t é s

Sorra dőlnek a hőségrekordok az Egyesült Államok délnyugati részén

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Sorra dőlnek a hőségrekordok az Egyesült Államok délnyugati részén

2021. június 19. - 08:26

 

Már harmadik napja sújtja perzselő hőség az USA délnyugati részét

Forrás: MTI/AP/The Billings Gazette/Larry Mayer

Az Egyesült Államok nyugati felének nagy része már harmadik napja szenved a rekkenő hőség miatt, amely hőmérsékleti rekordokat döntött, s ami miatt egészségügyi figyelmeztetéseket kellett kiadni, de komolyan megterhelte az elektromos hálózatokat is.

Bár az időjárás változása némi enyhülést hozott az északi államoknak, köztük Montanának és Idahónak, a legrosszabb azonban még mindig Kalifornia és a délnyugati környék – mondta Eric Schoening, az amerikai Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa.

“Hosszú ideig tartó hőhullámban vagyunk az Egyesült Államok nyugati részén. A hőmérséklet emelkedése a délnyugati sivatagban, Kaliforniában is folytatódik a hét hátralévő részében” – mondta Schoening.

A Utah állambeli Salt Lake Cityben kedden megdőlt a rekordhőmérséklet, az 1894-es feljegyzések kezdete óta mért 42 Celsius-fok. Phoenix 46 fokos napi rekordot döntött, a kaliforniai Needles pedig a Mojave-sivatagban, a nevadai és az arizonai határ közelében fekvő Needlesben 49,4 fokot mért, ami szintén napi rekordot jelentett.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az Egyesült Államok nyugati részére túlzott hőségre vonatkozó figyelmeztetést adott ki, figyelmeztetve, hogy az ilyen körülmények veszélyesek, sőt, akár halálosak is lehetnek. Szerda délutánig szerencsére nem jelentettek haláleseteket a brutálisan forró időjárás miatt.

“Próbáljanak meg nem túl sok időt tölteni a szabadban a nap legmelegebb időszakában. Viseljünk könnyű ruhát, maradjunk hidratáltak” – mondta Schoening, hozzátéve, hogy a lakosoknak “figyelniük kell a háziállatokra, ellenőrizniük kell az időseket, és senkit, beleértve a gyerekeket és a háziállatokat sem szabad a forró autóban hagyni”.

A meteorológiai szolgálat ezen felül vörös riasztást is kiadott a magas tűzveszély miatt Arizonában, Kaliforniában, Nevadában és Utahban. Coloradóban és Arizonában nagyobb erdőtüzek is égtek. Az erdőtüzek 2020-ban több mint 17 ezer négyzetkilométernyi területet perzseltek fel, és több száz kaliforniai házat pusztítottak el a különösen heves tűzvészszezonban.

A szokatlanul súlyos késő tavaszi hőhullám a délnyugati sivatagok fölött kialakult magasnyomású gerinc eredménye volt – mondják a meteorológiai szolgálat meteorológusai –, és nem lehetett közvetlenül a globális felmelegedésnek tulajdonítani.

“A tanulmányok azonban azt mutatják, hogy ahogy az éghajlat változik és melegszik, idővel pedig egyre több ilyen rendellenes eseményt fogunk látni” – mondta Schoening.

A brutális hőség miatt megugrott az áramigény, mivel a lakosok bekapcsolták a légkondicionálókat és a ventilátorokat. Texas és Kalifornia, a két legnépesebb amerikai állam ezért energiatakarékosságra szólította fel a lakosságot.

Reuters értesülései szerint a kaliforniai hálózatüzemeltető csütörtök estére “Flex Alert” riasztást adott ki, amelyben azt tanácsolta a lakosoknak, hogy 17 és 22 óra között kapcsolják ki a nem szükséges készülékeket és irodai berendezéseket, a termosztátokat pedig kapcsolják magasabbra.

Kalifornia és Texas is áramszünetet rendelt el a tavalyi évben, hogy elkerülje az energiarendszer összeomlását: Kalifornia a hőség miatt 2020 augusztusában, Texas pedig 2021 februárjában, miután a mélyfagy miatt milliók maradtak fűtés nélkül. Az Egyesült Államok délnyugati területeinek nagy részét szintén a szárazság sújtja, amely csökkentette a vízenergia-ellátást, a folyók kiszáradtak, és a farmereket arra késztette, hogy eladják állatállományukat.

A texasi villamosenergetikai tanács (ERCOT), amely az állam villamosenergia-rendszerének nagy részét működteti, azt vetítette előre, hogy a kereslet a következő napokban megdönti a hétfőn felállított júniusi rekordot is. (liner.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s