h i r d e t é s

Sorra hagyják el a munkatársak Schmidt Mária intézetét - puccsról beszél

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Sorra hagyják el a munkatársak Schmidt Mária intézetét - puccsról beszél

2019. augusztus 28. - 06:21

 

A távozók között van az igazgató Lánczi Tamás is, Schmidt Mária szerint döntése az intézet működését is kockáztatja.

Schmidt Mária - Forrás: zsurpubi.hu

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány fenntartásában működő XXI. Század Intézet munkatársai, köztük Lánczi Tamás, az intézet igazgatója a mai napon (kedden) váratlanul és puccsszerűen, azonnali hatállyal, indoklás nélkül felmondta munkaviszonyát. Erről Schmidt Mária, a közalapítvány kurátora, a XXI. Század Intézet főigazgatója számolt be az intézmény Facebook-oldalán – vette észre a 444.hu.

A munkatársak döntése – folytatódik a közlemény – kockáztatja a XXI. Század Intézet tevékenységét, különösen az önkormányzati választási kampány előtt végzett kutatások publikálását, valamint a kormány által meghirdetett, „30 éve szabadon” emlékév egyes programjainak megvalósulását. Bár az igazgató és néhány munkatárs döntése nehéz helyzetbe hozza a közalapítványt, „mindent megteszünk annak érdekében, hogy a XXI. Század Intézet a vállalt feladatait zökkenőmentesen végezze” – zárult Schmidt Mária közleménye.

Belső konfliktusról eddig nem lehetett hallani a szervezetnél, az intézet még két nappal ezelőtt is megosztotta Facebook-oldalán Lánczi klímatémájú cikkét.

Kerestük Schmidt Máriát és Lánczi Tamást is, de egyikük sem reagált. Elértük ugyanakkor Szerencsés D. Mártont, az intézet egyik munkatársát, aki szintén a távozók között van. A puccsszerűnek nevezett felmondások okáról nem akart beszélni, annyit azonban elárult, hogy a 444.hu létszámadatai nagyjából pontosak: a portál arról írt, hogy Deák Dániel politológust leszámítva mindenki felállt.

Galló Béla politológus azonban, aki a XXI. Század Intézet honlapján tudományos főmunkatársként szerepel, tőlünk értesült Schmidt Mária bejelentéséről. „Nem vagyok Magyarországon, azt se tudom, miről van szó” – mondta.

Kiszelly Zoltán politológus, az intézet regionális igazgatója rövidre zárta beszélgetést. „Az intézettel kapcsolatban nem szeretnék nyilatkozni, köszönöm a megkeresést” – közölte, majd kinyomta a telefont. (nepszava.hu)


 

h i r d e t é s