h i r d e t é s

Speciális államügyészség vizsgálja a magyar vonatkozású szlovén pártbotrányt

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Speciális államügyészség vizsgálja a magyar vonatkozású szlovén pártbotrányt

2018. február 06. - 18:44

 

Magyar szálai is lehetnek annak a szlovén pártfinanszírozási botránynak, amelyet a ljubljanai speciális államügyészség is vizsgál.

Forrás: Delo

A szlovén számvevőszéki bíróság és a közjegyzői kamara már korábban kutakodni kezdett az ügyben. - írja a 24.hu

Hogy a hatóság hány embere, és pontosan mit vizsgál az ügyben, egyelőre nem tudni. A Siol.net szerint nincs még büntetőeljárás folyamatban, az azt megelőző szakaszban jár az ügy. 

Amint arról a 24.hu részletesen beszámolt, a legnagyobb szlovén ellenzéki párt, az SDS 450 ezer eurós kölcsönszerződést kötött nemrégiben egy Dijana Đuđić nevű boszniai szerb nővel. 

Ugyancsak vizsgálatot folytat a szlovén igazságügyi minisztérium felkérésére a szlovén közjegyzői kamara. E vizsgálat célja annak tisztázása, hogy milyen körülmények között hitelesítette a kölcsönszerződést Jože Sikošek közjegyző.

Az SDS elnöke, Janez Janša közvetve elismerte az Odmevi című tévéműsor egyik múlt heti adásában, hogy a kölcsönszerződésnél segítséget kaptak egy olyan cég fő tulajdonosától, amelyben az SDS-nek kisebbségi részesedése van. A szóban forgó cég a Nova Obzorja kiadóvállalat, amelyben az SDS 44 százalékkal rendelkezik. A kiadóban többségi tulajdonos a legutóbbi cégadatok szerint a Schatz Péternek, az MTVA korábbi üzleti és termékfejlesztési igazgatójának érdekeltségi körébe tartozó és a kormánypárti magyar Ripost magazint kiadó Ripost Média Kft. Az SDS ráadásul éppen a Nova Obzorja 44 százalékos kisebbségi részét tette le zálogba a Đuđić-csal kötött kölcsönszerződésben.


 

h i r d e t é s