fbpx Súlyos hibákat találtak a leggyakrabban használt Boeing 787-es repülőgépeken | CIVILHETES

h i r d e t é s

Súlyos hibákat találtak a leggyakrabban használt Boeing 787-es repülőgépeken

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Súlyos hibákat találtak a leggyakrabban használt Boeing 787-es repülőgépeken

2021. október 14. - 18:58

 

Az amerikai nagyvállalat komoly problémák elé nézhet, hiszen nemrégiben kiderült, a 787 Dreamliner sorozathoz tartozó repülőgépek hibás titánelemekkel lettek felszerelve.

Egy 787–8-as a japán All Nippon Airways színeiben. Az ANA a típus első és legnagyobb üzemeltetője. - Forrás: Altair78/wikipedia

Alapos mérnöki vizsgálatokat követően kiderült, hogy az elmúlt három évben legyártott Boeing 787 Dreamliner utasszállítók bizonyos titánból készült alkatrészei sokkal gyengébbek, mint gondolták, az anyagfáradás következtében pedig a repülés bármelyik pillanatában felmondhatják a szolgálatot – írta a The Wall Street Journal.

A gyártási malőr megpecsételheti a Dreamliner-széria sorsát, a Boeing pedig 25 milliárd dolláros mínuszt könyvelhet el, ha nem sikerül időben orvosolni a problémát, márpedig egyelőre úgy néz ki, hogy kizárólag visszahívásokkal lehetne megoldani a helyzetet.

Az eset tökéletesen bizonyítja, hogy hiába próbálták meg az amerikai multinacionális vállalatnál az elmúlt években a minőség-ellenőrzést a lehető legmagasabb színvonalra emelni, még a vezetőség átszervezésével sem tudták radikálisan megváltoztani a cég megítélését.

A legfőbb gondot az üzemekben dolgozó szakemberek alulkvalifikáltsága jelenti, habár az elmúlt hónapokban kizárólag a legjártasabb mérnököket és szerelőket vették fel, ám látható, hogy ez sem volt elég a javuláshoz.

A 2018 végén és 2019 elején bekövetkezett légikatasztrófák mindegyike Boeing 787 MAX repülőgéptípussal történt, ami aláásta a cég jó hírnevét, nem beszélve arról, hogy visszásnak tűnt, amikor ki akartak táncolni a több száz halálos áldozatot követelő incidensekkel kapcsolatos felelősségvállalás mögül.

A Boeing egyébként már 2020 novembere óta a 787 Dreamliner titánelemeinek cseréjével foglalatoskodik, azonban úgy tűnik, hogy még egy teljes esztendő sem bizonyult elegendő időnek számukra a hibák feltárásához, megértéséhez és maradéktalan kiküszöbölésükhöz. (liner.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s