fbpx Súlyos probléma adódott a Balatonon, amit csak a vízszint szabályozásával lehet megállítani | CIVILHETES

h i r d e t é s

Súlyos probléma adódott a Balatonon, amit csak a vízszint szabályozásával lehet megállítani

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Súlyos probléma adódott a Balatonon, amit csak a vízszint szabályozásával lehet megállítani

2021. március 08. - 07:18

 

Az algásodás következtében több civilszervezet és kutató is problémásnak tartja, hogy folyamatosan 120 centiméter felett mozog a Balaton vízállása.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com/poszarobert

Az InfoRádiónak adott interjúban Istvánovics Vera ökológus elmondta, 2000 és 2019 között többnyire alacsony volt az algaszint a Keszthelyi-medencében, egészen 2019 augusztusáig, amikor minden eddiginél nagyobb algacsúcs alakult ki.

Szakértő szerint az okokat még nem tudják pontosan, ez további kutatásokat igényel, azonban úgy gondolják, hogy ez a klímaváltozás egyik hatása, mivel a víz egyre melegebb a Balatonon.

“A nyári átlag vízhőmérséklet 2015 óta közel másfél fokkal nőtt a Balatonban. Nem elég, hogy ez az éghajlatváltozás zajlik körülöttünk, a Balaton vízállását is az utóbbi években nagyon magasan tartották, mert 2000-ben volt nagy aszály, és arra gondolnak, ha magas a vízállás és nem esik az eső, akkor magasabb szintről indulva nem fog annyira lecsökkenni a vízszint” – magyarázta a szakértő.

Az MTA-BME Vízgazdálkodási Kutatócsoportjának tudományos tanácsadója hozzátette, a körülményeket figyelembe véve lenne szükséges szabályozni a Balaton vízállását, és nem szabad ragaszkodni mindig a 120 centiméteres magassághoz.

"Adaptívan kellene ezt csinálni, figyelembe véve két fontos körülményt: az egyik, hogy a szárazodhat a klíma, és előfordulhat, hogy évekig nincs megfelelő vízutánpótlása a Balatonnak, tehát emiatt magasan kell tartani a vízszintet, de amiatt meg, hogy ne algásodjon, illetve ne pusztuljon nádas, célszerű alacsonyan tartani." (liner.hu)


 

h i r d e t é s

Kommentek