h i r d e t é s

Szabálytalanságokat talált az ÁSZ szociális és köznevelési intézményfenntartóknál

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Szabálytalanságokat talált az ÁSZ szociális és köznevelési intézményfenntartóknál

2020. július 31. - 13:59

 

Tíz szociális és két köznevelési intézményfenntartónál tárt fel szabálytalanságokat az Állami Számvevőszék (ÁSZ).

A kép illusztráció! - Forrás: MTI

A számvevőszék pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a tíz szociális közfeladatot ellátó fenntartónál a 2015 és 2018, illetve a 2016 és 2018, a két köznevelési közfeladatot ellátó fenntartónál a 2016 és 2018 közötti időszakban ellenőrizték a központi költségvetésből kapott támogatások felhasználásának szabályszerűségét.

A szociális humánszolgáltatást nyújtó intézményfenntartók az ellenőrzött időszakban intézményeiken keresztül különféle szociális közfeladat ellátásában - például idősek, fogyatékos emberek, pszichiátriai betegek bentlakásos ellátásában, hajléktalanok nappali ellátásában, szociális étkeztetésben - vettek részt. A másik két fenntartó pedig köznevelési feladatok ellátásához - általános iskolai, gimnáziumi, szakgimnáziumi, szakközépiskolai, szakiskolai nevelés-oktatáshoz, alapfokú művészetoktatáshoz - kapott költségvetési támogatást - ismertették.

Az ÁSZ a vizsgálat során megállapította, hogy a fenntartók az ellenőrzött időszakban nem biztosították a közfeladatok ellátására kapott költségvetési támogatások felhasználásának ellenőrizhetőségét, valamint nem volt átlátható és elszámoltatható a közpénzekkel való gazdálkodásuk.

A humánszolgáltatók közül többen dokumentumokkal igazolták, hogy 2019-re javult a közpénzügyi helyzetük, négy intézményfenntartó esetében viszont az ÁSZ az őket illető költségvetési támogatás 40 százaléka folyósításának felfüggesztését kezdeményezte az illetékes hatóságnál, mert azok - az Art-Vital Hungary Nonprofit Kft., a Káva Alapítvány, a Magyari Kereskedelmi és Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. és a Szeretet Alapítvány az Értelmi Fogyatékosok Keresztény Otthonának Megteremtéséért - nem igazolták a közpénzek rendeltetésellenes felhasználásának megszüntetését - írták.

Hozzátették: a számvevőszék visszavonja a költségvetési támogatás folyósításának felfüggesztésére vonatkozó intézkedést, ha a fenntartók megfelelő dokumentummal igazolják, hogy már biztosították a törvényes gazdálkodás alapvető feltételeit. (MTI)

Címkék: 

 

h i r d e t é s