h i r d e t é s

Szándékosan vontak le pontokat női felvételizőktől egy orvosi egyetemen

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Szándékosan vontak le pontokat női felvételizőktől egy orvosi egyetemen

2018. augusztus 03. - 16:04

 

A Tokiói Orvosi Egyetemen a felvételi eljárás során az összpontszám tíz, vagy akár húsz százalékát is levonták a női jelentkezőktől. - írja az eduline.hu.

Illusztráció: pixabay.com

Az összpontszám tíz, vagy akár húsz százalékát is levonták a női jelentkezőktől a Tokiói Orvosi Egyetemen a felvételi eljárás során – derült ki az intézmény belső vizsgálatából. A felvételi bizottság minden női jelentkező esetében így járt el, a cél az volt, hogy a női hallgatók aránya lehetőleg 30 százalék alatti maradjon - írja a hvg.hu.

Egyes források szerint az egyetem vezetősége azért nyúlt ilyen eszközhöz, hogy megelőzze az orvoshiányt az egyetemi kórházakban

- írja a hvg.hu, hozzátéve: az általános vélekedés szerint ugyanis az orvosnők házasságkötés vagy szülés után felmondanak, vagy hosszabb szabadságra mennek, ami előbb-utóbb szakemberhiányhoz vezet. Miután 2010-ben a női hallgatók száma meredeken – 30-ról 38 százalékra – emelkedett, 2011-től komolyabban kezdtek szelektálni a nemek között a felvételizők esetében.

Az eset heves indulatokat váltott ki szinte az összes közösségi oldalon. Abe Sindzó miniszterelnök korábban azt ígérte, kiemelt figyelmet fordít a nők helyzetére a társadalomban, ugyanakkor a születési arány folyamatos csökkenése miatt még mindig nehéz helyzetben vannak a munkavállalás terén - derül ki a cikkből.

eduline.hu


 

h i r d e t é s