h i r d e t é s

"Magyarországon mesterségesen gerjesztettek egy Amerika-ellenes hangulatot"

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
2023. április 12. - 06:03

 

Jeszenszky Géza volt külügyminiszter szerint semmiféle racionális magyarázat nincs arra, hogy a magyar diplomácia jó ideje sértő hangon üzenget az amerikai kormányzatnak.

Jeszenszky Géza - Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

„Rendkívül értelmetlen és káros” – így minősítette érdeklődésünkre Jeszenszky Géza volt külügyminiszter, egykori washingtoni és oslói nagykövet azt, ahogy mára a Szijjártó Péter vezette magyar diplomácia harcias megnyilatkozásai miatt elmérgesedett a magyar-amerikai viszony. A volt külügyminiszter szerint semmiféle racionális magyarázat nincs arra, hogy a magyar diplomácia jó ideje sértő hangon üzenget az amerikai kormányzatnak.

– Az USA és Magyarország közötti, kiterjedt gazdasági, tudományos és katonai kapcsolatok miatt éppen a sokat hangoztatott „pragmatikus külpolitika” jegyében is sokkal mérsékeltebb magyar megnyilatkozások lennének kívánatosak. Jeszenszky hangsúlyozta: a magyar-amerikai viszony elfajulásának egyértelműen a magyar kormány az oka, amely érthetetlenül agresszív hangot ütött meg Amerikával szemben.

Úgy látom, hogy Magyarországon mesterségesen gerjesztettek egy Amerika-ellenes hangulatot

– mondta Jeszenszky Géza. „Ma már a magyar társadalom egy része nem szégyelli, hogy Putyinnak drukkol és ennek a rétegnek imponál az, ahogy a magyar külügy visszaszól az USA-nak.

Azonban ez káros és öngyilkos politika, nem használ senkinek, legfeljebb Oroszország és Kína nézheti kárörvendve, hogy a NATO szövetségi rendszerén belül ilyen viták vannak 

– tette hozzá.

Jeszenszky Gézát azután kerestük meg, hogy a 444.hu – több, egymástól független diplomáciai forrásra hivatkozva – arról írt: az amerikai kormány új intézkedést tervez a magyar kormány megbüntetésére, például felmerült, hogy szankciót vetnek ki befolyásos személyekre. A 2014-es kitiltásokhoz hasonló ügyről is szó lehet, amikor korrupció vádjával tiltottak ki hat magyar állampolgárt az USA-ból. David Pressman amerikai nagykövet szerdára sajtótájékoztatót hívott össze. Egyes feltételezések szerint akár a szankciókat is bejelentheti, bár hivatalosan semmilyen témát nem jelölt meg az eseményt szervező nagykövetség.

Úgy tudni, az amerikai adminisztrációban már korábban felmerülhetett, hogy a korrupt, jogsértő személyekkel szemben alkalmazott Magnitszkij-törvény alapján a magyar magánszemélyekkel szemben is eljárjanak.

A rendkívül feszült magyar-amerikai helyzetre jellemző, hogy korábban Orbán Viktor miniszterelnök beszédében pártja ellenfelének nevezte a Biden-adminisztrációt, a Rogán Antal felügyelte titkosszolgálati szerv, a Nemzeti Információs Központ jelentései alapján pedig a Fidesz-irányította sajtó hónapok óta arról ír, hogy amerikaiak pénzelték a magyar ellenzék kampányát.

Nem veszi magára a Fidesz-párti magyar sajtóban személye ellene zajló lejáratókampányt, de azokat hazája elleni, felülről irányított támadásnak tekinti – közölte nemrégiben lapunkkal David Pressman nagykövet, aki korábban többször is szóvá tette, hogy a magyar kormánysajtóból ömlik az orosz állami propaganda. Pressman szóvá tette azt is, hogy az Orbán-kormány a háború ellenére sem távolodott el Oroszországtól. Bár a Fidesz a magyar-amerikai viszony megromlásáért a demokratákat kárhoztatja, Pressman szerint Magyarországgal kapcsolatban kétpárti egyetértés van, sőt, a Republikánus Párt egyes tagjainak még keményebb az álláspontja a magyar vezetéssel kapcsolatban. (Népszava)

Amerika vagy Oroszország?