h i r d e t é s

A finn miniszterelnök drogtesztett végeztetett magán

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
2022. augusztus 19. - 18:32

 

Tovább gyűrűzik a Sanna Marin finn miniszterelnökről a napokban nyilvánosságra került, bulizós videók ügye. A politikus már korábban is azt állította, hogy csak alkoholt fogyasztott a házibuliban, és semmilyen illegális szert nem vett magához, de több képviselő azt követelte, hogy ezt bizonyítsa be egy drogteszttel is.

Sanna Marin finn miniszterelnök - Forrás: Markku Ulander / Lehtikuva

A gyanút növelte, hogy az egyik videón a háttérben valaki a "poros csapat" kifejezést kiabálja, amely a finn szlengben egyértelműen a kokain szóra utal. A kormányfő pénteken sajtótájékoztatón jelentette be, hogy elvégeztette magán a drogtesztet, aminek az eredménye a jövő hétre várható. Marin a sajtó képviselői előtt azt állította, hogy még tinédzserként sem használt soha semmilyen drogot.

Az egyik riporter megkérdezte tőle, hogy a buli idején mennyire lett volna képes arra, hogy gyors kormányzati döntéseket hozzon meg, ha arra van szükség. A miniszterelnök erre úgy válaszolt, hogy megítélése szerint kifejezetten jó állapotban volt, és egyébként sem emlékszik egyetlen olyan alkalomra sem, amikor az éjszaka közepén be kellett volna rohannia dolgozni.

Marin egyébként azt is elmondta, hogy nem örül annak, hogy a felvételek nyilvánosságra kerültek, és abban reménykedik, hogy az emberek megértik, hogy a munkára és a szórakozásra szánt időt szét lehet választani.

A táncoló miniszterelnök

A nyilvánosságra került félpernyi – másik verzióban kétpercnyi –, mobiltelefonnal rögzített anyagon egy tucat harmincas korú fiatal látható, amint egy lakásban partiznak, finn popzenére énekelnek, táncolnak. A finn Iltalehti nevű lap a birtokába került felvételt szerdán publikálta, és ezt követően az futótűzként terjedt szét a különböző közösségi médiafelületeken.

A finn média gyorsan be is azonosította a házibuli több szereplőjét, hiszen többük közszeplő, így Ilmari Nurminen parlamenti képviselő, Tinni Wikström sztárújságíró, egy Alma nevű popsztár vagy egy neves stylist.

A finn közvélemény megosztott a videó értékelésében: vannak, akik szerint egy 36 éves politikusnak joga van a magánélethez, az a normális, ha a korosztályának megfelelő életmódot folytat hivatali idején kívül; mások azonban megbotránkoztak azon, ahogy az ország első számú vezetője viselkedett. (Euronews)

És Önnek mi a véleménye erről? Egy miniszterelnök megengedheti magának a bulit vagy sem?