h i r d e t é s

Százezrek tüntettek Berlinben az idegengyűlölet ellen

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Százezrek tüntettek Berlinben az idegengyűlölet ellen

2018. október 15. - 13:15

 

A szervezők úgy becsülték, 240 ezren vonultak fel. - írja a hvg.hu.

Forrás: alfahir.hu

A szervezők becslése szerint 240 ezer ember tüntetett szombaton Berlin központjában egy "nyitott és szabad társadalomért" a rasszizmussal és idegengyűlölettel szemben.

A résztvevők az Alexanderplatz tértől a Berlin szívében található Tiergarten parkhoz vonultak egy hat kilométeres útvonal mentén. Sokan tartottak transzparenseket és léggömböket kezükben, egyes autósok pedig olyan feliratú transzparenseket helyeztek gépjárművükre, amelyekkel a jobboldali retorikával, a gyűlöletbeszéddel és a hátrányos megkülönböztetéssel szembeni ellenérzésüket fejezték ki vagy amiatt tiltakoztak, hogy számos migráns életét vesztette a Földközi-tengeren.

A "Megoszthatatlan" szlogennel meghirdetett felvonulást egy aktivistaszövetség szervezte a Zöldek politikai párt képviselőivel együtt, a Baloldal (Die Linke) párt tagjainak segítségével.

Heiko Maas német külügyminiszter "erős jelzésnek" írta le a szombati megmozdulást.

Nem hagyjuk, hogy megosszanak minket, különösen nem a jobboldali populisták

 - mondta a szociáldemokrata politikus a német Funke médiacsoport lapjainak.

Maas úgy vélekedett, hogy a németek többsége a tolerancia és a világra való nyitottság mellett van, hozzátéve: az új nacionalizmus semmilyen problémát nem old meg.

A sokszínűség az örökséget, bőrszínt, vallást és életmódot illetően gazdagít, és nem fenyeget minket

- mondta.

A bevándorlókkal szembeni ellenérzés és az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű szélsőjobboldali párt támogatottsága Németországban megnőtt azóta, hogy Angela Merkel német kancellár 2015-ben bevándorlók százezreinek befogadásáról döntött.

Berlinen kívül ezrek vonultak Frankfurt és Hessen tartomány további 11 városának utcáira, hogy felemeljék hangjukat az AfD és a jobboldali politika erősödése ellen.

hvg.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s