h i r d e t é s

Százmilliónyi génmódosított szúnyogot engedtek szabadon

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam

Százmilliónyi génmódosított szúnyogot engedtek szabadon

2021. április 30. - 06:20

 

A kutatók szándékosan engedtek szabadon génmódosított szúnyoglárvákat a Florida Keys szigetcsoportnál.

Szúnyograjzás - Forrás: pixabay.com

A hím lárvákat egy sokat kritizált program keretében engedték el, a projekt célja, hogy korlátozzák a rovarok által terjesztett kórokozók, így a Zika-vírus és a dengue-vírus terjedését – írja a 24.hu a Guardian cikke alapján. Az Oxitec nevű brit biotechnológiai vállalat génmódosított szúnyogai olyan fehérjéket tartalmaznak, amelyek csökkentik a nőstény utódok túlélési esélyeit.

A Florida Keys-i szúnyogirtó körzetben hat helyszínen hetente 12 ezer invazív egyiptomi csípőszúnyog fog kikelni. A folyamat három héten át tart majd, siker esetén több száz millió rovart engedhetnek szabadon. A szakértők fel fogják mérni, hogy az érintett helyszíneken miként alakult a populáció, az adatokat pedig kontrollterületek információival vetik majd össze.

A cég szerint Brazíliában már sikeresen tesztelték technológiájukat, a módszer pedig nem okozott kárt a környezetnek, illetve az emberi egészségnek. Több szakértő ugyanakkor ellenzi a hasonló beavatkozásokat, Jaydee Hanson, a Nemzetközi Technológiaértékelő és Élelmiszerbiztonsági Központ igazgatója például Jurassic Park-kísérletnek nevezte a tesztet. (Agroinform)

Címkék: 

 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s