h i r d e t é s

Szétaprózott béremeléssel szúrná ki dolgozói szemét az Audi

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Szétaprózott béremeléssel szúrná ki dolgozói szemét az Audi

2019. január 25. - 06:43

Kitartóan eredménytelennek bizonyultak az Audi Hungária Független Szakszervezete (AHFSZ) és az autógyár közt szeptember óta folytatott bértárgyalások, így a múlt heti, kétórás figyelmeztető sztrájk után, csütörtök hajnalban egyhetes munkabeszüntetés kezdődött. 

Sztrájk a győri Audi-gyárban - Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Ez az első alkalom, hogy a túlóratörvény körüli elégedetlenkedéstől független, a kedélyeket minden év elején borzoló bértárgyalások kudarcba fulladtak, és ilyen komoly lépéshez folyamodtak a dolgozók. Legfőbb követelésük a 18 százalékos béremelés egyéves megállapodással, míg az Audi csodálkozva vette tudomásul, hogy a szakszervezetnek nem kellett a 20 százalékos emelési ajánlata sem. Az autógyár tényleges ajánlatát szemügyre véve azonban óriási matematikázás látszik, amelynek a vége az, hogy a dolgozók csak bő másfél év múlva kapnák meg a most követelt fizetést.

Az elemzések alapján a csehországi Audi-gyárban 25, a szlovákiaiban 28, a lengyelországiban pedig 39 százalékkal többet keresnek a győri gyár munkavállalóihoz képest. Természetesen más univerzum a belgiumi Audi-gyár, ahol 3,6-szor nagyobbak a fizetések, mint Győrben. A sztrájkkövetelés szerint most a magyarországi Audi-munkavállalók kombinált béremelés alkalmazásával 18 százalékos, de legalább hetvenötezer forintos alapbér-emelést kérnek, egyéves megállapodás keretében (az Audiban a béreknek körülbelül a felét teszi ki az alapbér, erre jönnek rá a különböző pótlékok, béren kívüli juttatások).

Ezen felül szeretnék a mozgóbér négy százalékának beépítését az alapbérbe, továbbá minden munkavállalónak havi egy teljes szabad hétvégét, és hogy a gyermekek és az életkor után járó szabadságokkal a munkavállaló rendelkezhessen.  A választható béren kívüli juttatás keretösszegét a jelenlegi hatszázhúszezer forintról hétszáznyolcvanhétezer forintra emeltetnék, valamint a lojalitás bónusz növelését és a jubileumi bónusz bevezetését kérik.

A szakszervezet bizalmi testülete elutasította az Audi Hungaria Zrt. ezidáig utolsó hivatalos béremelési ajánlatát. Az autógyár akkor némi értetlenkedéssel azt közölte, hogy a szakszervezet 18 százalékos béremelést kért, mégis nemet mondott a 20 százalékos ajánlatra.

A furcsaság feloldása a részletekben lakozik, abból pedig van bőven.

Azt az Audi Hungaria Zrt. is elismerte, hogy ez a 20 százalékos emelési ajánlatuk két évre szól. Azaz egy évre csupán 10 százalék emelést jelent, és így máris érthető, miért utasította el az egy évre 18 százalékot követelő szakszervezet.

Ameddig csak lehet, halogatnák a teljes emelést

A néhány portál által óriási béremelési javaslatként körülünnepelt, 20 százalékos Audi-ajánlatban ráadásul nem ez az egyetlen bújtatott trükk. A PestiSrácok.hu birtokába került hivatalos bérajánlat szerint a cég valójában nemhogy nem 20 százalékos, de mégcsak nem is két évre szóló 10+10 százalékos emelési javaslattal állt elő.

A tényleges javaslat 5+5+5+3+2 százalék, vagyis még az adott évre szóló béremelést is kettébontanák, és annak második felét visszatartanák őszig. Most év elején mindössze 5 százalékkal emelnének, és szeptember 1-től jönne az újabb 5 százalék, majd jövő januárban megint 5 százalékkal, és csak 2020. szeptember 1-jén kerülne sorra az utolsó, 3 százalékos emelési szakasz.

Tehát a dolgozók, akik most követelnek 18 százalékos emelést, az autógyár ajánlata szerint csak egy év nyolc hónap múlva kapnák meg ezt teljes egészében.

Az Audi Hungaria Zrt. állítólagos 20 százalékos ajánlatáról ráadásul az is kiderült, hogy valójában csak 18, és a fennmaradó két százalék differenciáltan adható, amely tehát nem járna minden dolgozónak, hanem arról a munkáltató döntene.

Ezen felül a gyár ajánlata érintetlenül hagyja a béren kívüli juttatások keretét, öt-hétezer forinttal emelné a lojalitási bónuszt, és 2019-ben, illetve 2020-ban is egy egyszeri 60 ezer forintos kifizetést kínál. Ezt utasította el tehát a 13 ezer munkavállaló és a 8 ezernél több szakszervezeti tag nevében az AHFSZ, belevágva az egyhetes munkabeszüntetésbe. A felek péntek délután ülnek le ismét tárgyalni az egyre élesebbé váló helyzetben.

 

pestisracok.hu