h i r d e t é s

Szexuális bűncselekmények – Az „Incel” jelenség és következményei

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Szexuális bűncselekmények – Az „Incel” jelenség és következményei

2018. augusztus 09. - 07:06

 

A magukat önkéntelen cölibátusra ítéltként azonosító emberek egyre nagyobb közösséget formálnak, egy riasztó tendencia is alakot kezd ölteni. Mintha a közösség tagjai legalábbis jóváhagyólag viseltetnének egyes tagok szélsőséges tettei iránt. És ez csak kisebbik baj.

Forrás: pxhere.com

Mindenekelőtt tisztáznunk kell néhány dolgot. Az Incel, mint közösség, nem, vagy nem egészében szervezett csoport. A magukat incelnek vallók olyan szexuális frusztrációval néznek szembe, amire – felkészítés és kellő szellemi érettség híján – elégtelen, vagy épp ellentétes reakciót adnak.

Az a feltételezés, amivel a magát incelként azonosító személy áltatja is érdekes. Abban a tévhitben vannak, hogy a nők csak azért nem vesznek róluk tudomást, mert bár intelligensek, küllemükben, fellépésükben nem felelnek meg az alfahímnek nevezett sztereotípiának. Való igaz, a máig virágát élő elképzelésnek a maszkulin jellegről nehéz maradéktalanul eleget tenni.

Tökéletes izomtónus, mintára nyírt frizura, megközelíthetetlen rosszfiúklisék, teljes érzelmi elszigeteltség – legalábbis látszólag.

Az incel gyűlöli az alfákat. Arról nem szól a fáma, hogy az alfák iránti ellenszenvükhöz csak önmaguk megvetése mérhető.

Mindez sem ad azonban magyarázatot az említett csoport renitenseinek bátorságára. Egy társadalmilag káros elveket valló csoport ugyanis megerősítheti az önbíráskodásra hajlamos személyeket a tervük, majd pedig elkövetett tettük helyes voltát.

Meggyőződésük, hogy a nők köztulajdon tárgyát képezik, akik felett a férfiaknak jogosultsága van, a férfiaknak szexszel tartoznak. /Mérce/

A jogi része a dolognak nem nagyon érdekli az érintetteket. Annyi más szélsőséghez hasonlóan az incelek is előszeretettel keverik össze a jogot a hatalommal. Egyszerűbben, a képesség, hogy szexuális játékszerként kezeljék a nőket, számukra fontosabb, mint betartani a legalapvetőbb emberi elveket. Jelesül, hogy senkit nem korlátozunk szabadságukban, sem emberi méltóságukban.

Másfelől kiváló fedezék erőszakos cselekmények elkövetéséhez.

Nincs e téren újdonság. Ahogy a szélsőjobboldali, magukat egyébként békésnek valló szervezetek esetében is, egymás fedezése, és a hallgatólagos közrejátszás eredményezi a szörnyű bűncselekményekre hajlandóságot mutató embereket.

Ezt a hullámot pedig a befolyásos réteg prominensei is meglovagolják. Ez év április végén Robin Hanson, közgazdász blogbejegyzésében „a szex újraelosztásáról” beszélt. Tette mindezt a torontói gázolásos merénylet kapcsán.

A tíz embert meggyilkoló Alek Minassian ugyanis kevéssel a támadás előtt arról posztolt Facebookra, hogy most kezdődik az 'incel felkelés'. Az incel az involuntarily celibate kifejezés rövidítése, azaz olyan embereket takar, akik nem saját akaratukból élnek cölibátust, hanem nem fekszik le velük senki.

Mint látható a társadalmilag extrém kártékony felvetések csak alkalmat adnak az egyébként megbúvó elemek radikalizálására.


 

h i r d e t é s