h i r d e t é s

Szijjártó visszaszólt az ENSZ emberi jogi főbiztosának, mert fajgyűlölőnek nevezete Orbánt : lemondásra szólította fel

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Szijjártó visszaszólt az ENSZ emberi jogi főbiztosának, mert fajgyűlölőnek nevezete Orbánt : lemondásra szólította fel

2018. február 26. - 17:53

 

Azonnali lemondásra szólította fel Szijjártó Péter az ENSZ emberi jogi főbiztosát, Zeid Raad al-Husszeint, mert idegengyűlölettel és rasszizmussal vádolta meg Orbán Viktor kormányfőt hétfőn Genfben, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának 37. ülésén elmondott beszédében.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának tavaszi ülésszakán a genfi ENSZ-palotában 2018. február 26-án. Forrás: MTI Fotó: KKM

Ez elfogadhatatlan egy nemzetközi szervezet tisztségviselőjétől, méltatlan és felháborító a vád, a főbiztosnak le kell mondania

- hangsúlyozta a magyar külgazdasági és külügyminiszter saját beszédében a 37. ülésen. 

Az emberi jogi főbiztos beszédében egyebek közt így fogalmazott:

ismét divat az elnyomás, a biztonság visszaszorult, az alapvető szabadságjogok háttérbe szorulnak a világ minden táján. A szégyen is visszakozóban van.

Európában idegenellenesek és fajgyűlölők egyre kevésbé leplezik és zavartatják magukat, mint például Orbán Viktor, aki a hónap elején azt mondta, nem akarjuk, hogy színünk másokéval keveredjen.

Nem tudják, mi történik a kisebbségekkel olyan országokban, melyek vezetői etnikai, nemzeti, faji tisztaságra törekednek?

 - tette fel a kérdést Zeid Raad al-Husszein.

Szijjártó Péter az MTI-nek telefonon nyilatkozva megjegyezte, hogy a főbiztos nem először vádaskodott Magyarország ellen, nem először próbálta a legsötétebb diktatúrák tulajdonságait Magyarországra aggatni, nem az első alkalom volt, hogy Magyarország demokratikusan megválasztott kormányát vádolta meg "méltatlan módon".

A miniszter felszólalásának lényegét hangsúlyozva elmondta, hogy Magyarország álláspontja egyértelmű és világos: a migráció nem alapvető emberi jog, meg fogjuk védeni határainkat, és minden meg fogunk tenni, hogy az ENSZ-ben a migrációról folyó vitában álláspontunkat a legvilágosabbá tegyük.

Az ENSZ február elején az egész világra kiterjedő migrációs egyezménytervezetet tett közzé, amely egyebek közt azt is tartalmazza, hogy az illegális határátlépés ne minősüljön bűncselekménynek.

(MTI)


 

h i r d e t é s