h i r d e t é s

Szinte biztos, hogy kipusztul az emberiség, állítják a tudósok

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Szinte biztos, hogy kipusztul az emberiség, állítják a tudósok

2021. április 29. - 18:49

Az emberiség biztosan kipusztul, állítja a tudósok. A probléma egyik fő forrása pedig nem más, mint a tudatlanság és a rövidtávra szóló önös érdekek.

A kép illusztráció! - Forrás: The Conversation

A bolygó, ahogyan azt már sok forrásból hallhattuk pocsék állapotban van. De a globális éghajlatváltozás és az ember által okozott biodiverzitás csökkenése által jelentett veszélyek még súlyosabbak lehetnek, mint azt az emberek manapság gondolnák – állítja a Frontiers in Conservation Science című folyóiratban idén megjelent cikk, amely a tömeges kihalás “borzalmas jövőjére” és talán az emberiség végére figyelmeztet.

“Az emberiség a biológiai sokféleség rohamos csökkenését okozza, és ezzel együtt a Föld azon képességét is, hogy fenntartsa az életet” – jelentette ki Corey Bradshaw a cikk fő szerzője, a Flinders Egyetem ökológusa sajtóközleményében. “A mainstream azonban nehezen fogja fel ennek a veszteségnek a nagyságrendjét, annak ellenére, hogy az emberi civilizáció egyre nagyobb problémákkal néz szemben.”

Rosszul megválasztott prioritások

A tanulmány szerzői szerint a kihívás részben abban rejlik, hogy a világ politikai és gazdasági rendszerét úgy alakították ki, hogy a rövid távú kihívásokra és nyereségekre összpontosítson, ami miatt az éghajlatváltozás, a biológiai sokféleség csökkenése és az ökológiai pusztulás hosszú távú problémái nem kerülnek időben kezelésre.

“Valójában a bioszférát és annak minden életformáját fenyegető veszélyek mértéke olyan nagy, hogy még a jól tájékozott szakértők számára is nehéz ezt mind felfogni” – írta Bradshaw a közleményben. “A problémát súlyosbítja a tudatlanság és a rövid távú önérdek, a gazdagság és a politikai érdekek hajszolása pedig meggátolja a túléléshez elengedhetetlenül fontos cselekvést.”

“A legtöbb gazdaság azon az alapon működik, hogy a mostani ellenlépés túl költséges ahhoz, hogy politikailag elfogadható legyen” – tette hozzá a tanulmány társszerzője, Paul Ehrlich, a Stanford Egyetem biológusa. A rövid távú profit védelmét szolgáló dezinformációs kampányokkal kombinálva kétséges, hogy a szükséges mértékű változtatások időben megtörténnek.

A tanulmány társszerzője, Dan Blumstein, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem ökológusa szerint az ijesztő tanulmány élet-halál kérdése.

“Amit mondunk, az talán nem lesz népszerű, és valóban ijesztő” – mondta. “De őszintének, pontosnak és becsületesnek kell lennünk, ha az emberiség végre megértse, hogy milyen hatalmas kihívásokkal kell szembenéznünk a jövőnk érdekében.”

Ha jól belegondolunk a tudósoknak valahol igaza van abban, hogy az emberiség rohan a veszte felé. Elég csak körbe nézni és látni, mi is zajlik a világban. A politikusok és kormányok hangzatos ígéretekkel, förtelmes propagandával tömik az emberek fejét, miközben csak a saját maguk zsebét tömik. A gazdagok még gazdagabbak lesznek a szegények kárán. Az emberek irigyek, ahelyett, hogy legalább az ilyen kritikus pillanatokban, mint a mostani is összefognának, inkább egymásnak esnek. Egymás megsegítése és támogatás helyett, széthúzás van. Ha valaki másképp gondolkodik, a tömeg megveti, negatív megjegyzésekkel illeti, kirekeszti. A társadalmi feszültséget szinte vágni lehet bármerre is jár az ember. Az afféle magatartás tényleg nem sok jóval kecsegtet a jövőre nézve… (bitcoinbazis.hu)

Kapcsolódó cikkek: