h i r d e t é s

Szita Károly lelkesen jelentett mások életéről a Kádár-rendszerben

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Szita Károly lelkesen jelentett mások életéről a Kádár-rendszerben

2018. március 17. - 09:08

 

Újabb részletek Kaposvár fideszes polgármesterének ügynökmúltjáról 

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Szita Károly polgármester sajtótájékoztatót tart a Modern városok program keretében aláírt együttműködési megállapodás után Kaposváron 2015. október 9-én. - MTI Fotó: Varga György

Az Index még 2005-ben írt Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármesterének ügynökmúltjáról. Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára akkor átadta az Indexnek Szita Károly ügynökmúltját bizonyító iratokat.

A dokumentumok szerint Szitát 1980 július 2-án szervezte be Fenesi Lajos rendőrfőhadnagy a III/II-es osztályhoz, fedőneve Krakus Péter lett. A dokumentum szerint Krakus ügynök 1989. május 9-én szerelt le. Ungváry Krisztián történész is foglalkozott vele kutatásaiban. Szita Károly akkor azt mondta, visszaéltek személyes adataival, és kitartott amellett, hogy nem azonos a Krakus Péter fedőnevű ügynökkel. - írja az Index

Szita akkor azt mondta, jogi útra tereli a dolgot, bíróságon tisztázza majd magát, de a Magyar Nemzet arra emlékeztet friss cikkében, hogy ez a mai napig nem történt meg. Ugyanebben a cikkben a lap részleteket közöl Szita, fedőnevén Krakus Péter jelentéseiből, amelyek korábban titkosítottak voltak, korábbi cikkünkben mi is csak a dosszié fedőlapját láthattuk és mutathattuk be.

A lap azt írja, megszerezték a politikus állambiztonsági nyilvántartó kartonját, illetve a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság III/II. osztályának több (eredetileg) szigorúan titkos minősítésű aktája és Szita kézzel írt jelentése a nyolcvanas évekből.

„A birtokunkba került rendőrségi anyagok közül az első 1980. július 2-i, nyilvántartó kartonja alapján pedig tudható, hogy Szita Károly egészen 1989. május 9-ig állományban állt. A titkos minősítéseket a papírokon látható bélyegző szerint 2008. július 12-én törölték. Szita Károly beszervezésének hivatalos dátuma 1980. július 1." - írja a lap. Szita beszervezője egyébként az a Fenesi Lajos főhadnagy, akit 2004-ben Lamperth Mónika tüntetett ki. 

A Magyar Nemzet most közölt cikkében több kép is van a kézzel írt jelentésekről. És ha nem lenne az egész nagyon szomorú, akkor álljon itt a mondat arról, hogyan jellemezték a fideszes politikus hozzáállását:

„Bár keveset ismer mindabból, amiket végeznie kell, érdeklődéssel várja feladatait, melyeket legjobb tudása szerint kíván végrehajtani. Kijelentette, hogy örül annak, hogy segíteni tudja munkánkat”.

Szita Károly jelenleg az egyik leghangosabban sorosozó fideszes polgármester, emellett a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke.

Az LMP egyébként idén, a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapjának alkalmából jelentették be, hogy 17. (!) alkalommal is benyújtják az ügynökakták nyilvánosságra hozataláról és a lusztrációról szóló törvényjavaslatukat, amelyet 2010 óta minden alkalommal lesöpört az asztalról a fideszes többségű parlament. - írja az Index


 

h i r d e t é s