h i r d e t é s

Szlávik doktor szerint nem érdemes méregetni az ellenanyagszinteket az oltás után

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Szlávik doktor szerint nem érdemes méregetni az ellenanyagszinteket az oltás után

2021. május 10. - 09:16

 

Szlávik János szerint egyáltalán nem érdemes ezt megtenni, és ki is fejtette, hogy miért ez a véleménye erről a kérdésről.

Szlávik János - Forrás: MTI

Állandó téma, hogy az oltást követően mikor érdemes mérni az ellenanyagszintet, vagy egyáltalán érdemes-e ezt megtenni. "Én mindig azt mondom, hogy egyáltalán nem érdemes mérni, és óva intem az embereket, hogy ezt mérjék." – kezdte válaszát Szlávik a TV2 reggeli műsorának vendégeként a Mokkában.

Ennek ellenére sokan teszik ezt meg. "Rengetegen, rengetegen… Ráadásul különböző laborok, legkülönbözőbb fajta teszteket használnak, ezek nincsenek egységesítve, nincsenek olyan ellenőrzési pontok, hogy azt tudják mondani, például ez a fajta a módszer a hatékony, a másik nem."

"Nem szabad ebbe belebonyolódni, a legkülönbözőbb számok látnak napvilágot: egytől ötig, ezertől tízezerig. Ráadásul a védettség sokkal bonyolultabb annál, minthogy egy ellenanyagnak a mennyiségből erre következtetni lehetne."

"Éppen az én alapszakmának a HÍV ennek az élő példája. A HÍV-fertőzötteknél rengeteg ellenanyag képződik, de az nem védi meg őket attól, hogy már megfertőződjenek. Ilyen ellenanyagok képződésével nem lehet megakadályozni a fertőzést."

"Úgyhogy nem érdemes ezeket mérni, sokkal bonyolultabb a védettség annál, minthogy egyfajta ellenanyagot mérjünk. Ugye van a sejtes védettség, a neutralizáló antitestek, nem akarom most sorolni, nagyon bonyolult dolog ez."

"Én úgy gondolom, az embereknek abban kellene bízni, amit a szakértők mondanak, egy oltóanyag hány százalékban hatékony a fertőzés ellen, és hány százalékban hatékony a súlyos megbetegedés és a halál ellen. Ez a lényeg, nem az, hogy kiben mennyi az antitest van." (liner.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s