h i r d e t é s

Szlávik János elmondta, hogyan reagál az oltottak szervezete az indiai mutánsra

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Szlávik János elmondta, hogyan reagál az oltottak szervezete az indiai mutánsra

2021. május 16. - 07:12

 

A Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezető főorvosa a közmédiának nyilatkozott szombaton. 

Szlávik János - Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Szlávik János arra kérte a fiatalokat, hogy még többen regisztráljanak, hiszen ezzel nem csupán saját magukat védik, hanem nagyobb veszélynek kitett rokonaikat is. Kijelentette, hogy Magyarország igen jól áll az átoltottság szempontjából, de a 4,5 millió immunizált ember még nem elég ahhoz, hogy „nyugodtan hátradőljünk”.

Az átoltottság befolyással van a járványra, látható, hogy a harmadik hullámnak lassan vége lesz, ugyanakkor addig nem lehetünk biztosak abban, hogy nem romlik a helyzet, amíg 5-6 millió ember meg nem kapja a vakcinát – mondta Szlávik.

Sok nyári esemény csak védettségi igazolvánnyal látogatható, sokan ezért oltatják be magukat, a teljes védettséghez azonban két adag vakcina kell, sőt az a második dózis beadása után két héttel alakul ki – emlékeztetett.

Jó hírnek nevezte, hogy már szinte valamennyi típusú vakcinából sok érkezett, és sok fog érkezni a „preferált vakcinákból” is. Jelezte, hogy egyesek jobbnak tartanak bizonyos gyártmányúakat a többinél, pedig mindegyik megvéd a súlyos fertőzéstől. Jelenleg hat vakcinatípus közül lehet választani, orosz azonban hamarosan már nem fog érkezni.

Kitért arra, az indiai vírusmutáció Európában elsősorban Angliában jelent meg, az oltottak körében azonban nem okozott komolyabb megbetegedést. Félő, hogy más országokba is eljut, de csak akkor tud még tovább szaporodni, ha sok ember nincs immunizálva – mondta. A dél-afrikai és a brazil mutáció továbbra is aggodalomra ad okot, egyértelmű, hogy a nagyobb átoltottság véd meg ezektől is – jelentette ki Szlávik János. (24.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s