h i r d e t é s

Szlovák államfő: Fontos a párbeszéd Moszkvával, de ez nem mehet az európai értékek rovására

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Szlovák államfő: Fontos a párbeszéd Moszkvával, de ez nem mehet az európai értékek rovására

2019. augusztus 21. - 10:53

 

Zuzana Caputová szerint a négyek közül Szlovákia illeszkedett be leginkább az EU-ba, és képviseli a legunióbarátabb nézeteket. - írja a nepszava.hu.

Illusztráció: MTI

A szlovák államfő megismételte, hogy a Nyugatnak differenciáltan kell közelítenie a közép-európai tagokhoz, mert azokban sok a közös, de sok az eltérő vonás is

– írja a FAZ.

Az interjúban Zuzana Caputová úgy látja, hogy a négyek közül Szlovákia illeszkedett be leginkább az EU-ba, és képviseli a legunióbarátabb nézeteket. Sok tekintetben van különbség Magyarország és Lengyelország között is, ezért nem lehet kelet-nyugati ellentétről beszélni. Viszont ha figyelembe veszik ezen államok történelmi sajátosságait, az erősítheti a bizalmat a közösségen belül. Arra a kérdésre, hogy a lengyelek gyanakodva tekintenek Oroszországra, a magyarok viszont üzleteket kötnek vele és rendszeresen fogadják Putyint, az elnök úgy válaszolt, hogy fontos a párbeszéd Moszkvával, ám ez nem mehet az európai értékek rovására.

Jelezte, hogy Oroszország Szlovákiában is aknamunkát végez a hamis hírek terjesztésével. A migránskérdésről szólva rámutatott, hogy országának ki kell vennie részét a megoldásból. Másfelől érthetőnek nevezte a lakosság aggodalmát az idegenekkel szemben, hiszen idáig jóformán nem éltek nagy számban külföldiek szlovák földön.

Azután ott vannak a kulturális és vallási különbségek. Viszont nem lehet megtagadni a szolidaritást a veszélynek kitett, illetve bajbajutott emberekkel szemben. Caputová ugyanakkor hatalmas gondnak tartja, hogy országából is tömegesen települnek Nyugatra főleg magasan képzett rétegek.

nepszava.hu


 

h i r d e t é s