fbpx Szupergyors internetet kötnek be az Antarktiszra | CIVILHETES

h i r d e t é s

Szupergyors internetet kötnek be az Antarktiszra

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Szupergyors internetet kötnek be az Antarktiszra

2021. november 25. - 14:09

 

Már egy évtizede gondolkodnak azon, hogy optikai internettel kellene megerősíteni a déli sarkvidék összeköttetését a nagyvilággal, erre azonban eddig nem került sor.

Ross Island Earth Station, egy antenna, amely jövőre McMurdót műholdas internettel látja el. - Forrás: United States Antarctic Program

A Ross-sziget déli csúcsán található amerikai McMurdo kutatóállomáson igen komoly tudományos élet zajlik az év ezen időszakában. Októbertől februárig nagyjából 1000 szakember látogat el oda, hogy különböző kutatásokat végezzenek, egy dolog viszont hátráltatja őket, ez pedig nem más, mint a nagy sebességű internet hiánya.

The Verge információi szerint hamarosan megváltozhat a helyzetük, hiszen az amerikai Nemzeti Tudományos Alap (NSF) az év elején vizsgálni kezdte, miként lehetne egy optikai kábel segítségével összekötni az Antarktiszt Új-Zélanddal vagy Ausztráliával.

Patrick Smith, az NSF technológiai fejlesztésekért felelős vezetője elmondta, a kutatók csak műholdas kapcsolat segítségével tudnak kommunikálni a kutatóállomásról a külvilággal, az adataikat pedig gyakran merevlemezen kell elhozniuk onnan.

Mindez jelentősen lassítja a kutatásokat, ezért is lenne előnyösebb kiépíteni egy optikai internethálózatot, ezáltal folyamatos kapcsolatban lehetnének kollégáikkal az Antarktiszon tartózkodó tudósok.

Az NSF-nél úgy gondolják, az optikai kábellel újfajta adatok gyűjtését is meg lehetne valósítani, például szeizmikus adatokat is rögzíthetnének, figyelni lehetne vele az óceán hőmérsékletét és nyomását, ez pedig kulcsfontosságú lenne az éghajlatváltozással kapcsolatos kutatásokban. (liner.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s