h i r d e t é s

Támogatást kapnak az esztergomi idősek és nagycsaládosok

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Támogatást kapnak az esztergomi idősek és nagycsaládosok

2018. november 05. - 18:53

 

A 70. életévüket betöltött esztergomi idősek, valamint a nagycsaládosok számára 5 ezer forint értékű vásárlási utalványt szavazott meg a Képviselő-testület október 30-i, rendkívüli ülésén. A mostani, az év végi ünnepek előtt járó támogatás jövő év tavaszán további 5 ezer forinttal egészülhet ki. 

Az ülésen – amelyen Juhász István, Stámusz Andrea, Tordainé Vida Katalin, Vigh László nem tudtak részt venni – két napirendi pontot tárgyaltak nyílt ülésen a képviselők. 

Elsőként arról döntött a testület, hogy az idén 70. életévet betöltő és annál idősebb esztergomi lakóhellyel rendelkező személyek részére, valamint a kérelmező nagycsaládos családok részére egyszeri természetbeni juttatásként 5.000,-Ft/fő összegben, nagycsaládos családok esetében 5.000,-Ft/család összegben vásárlási utalványt biztosít. Az utalványokat postai úton kézbesítik.

A képviselők arról is döntöttek, hogy megvizsgálják annak a lehetőségét, hogy 2019. húsvétjáig a város anyagi lehetőségeinek függvényében további 5-5 ezer forint támogatást biztosítsanak az érintetteknek. 

A Belügyminisztérium adatbázisában a 2018. 10. 09-ei állapot szerint 70 éves és a feletti esztergomi bejelentett állandó lakcímmel rendelkező 3.615 személyt tartalmaz a nyilvántartás. Az esztergomi nagycsaládos családok 2017. decemberi támogatása során 305 család nyújtott be támogatási kérelmet, nagyságrendileg idén is ugyanennyi nagycsaládos kérelemmel számol az önkormányzat.

Támogatott háziorvosi rendelés

A képviselők ezt követően döntöttek, hogy az esztergomi területi ellátási kötelezettségű (10. számú felnőtt háziorvosi körzet) az önkormányzattal feladatellátási szerződéssel rendelkező Dr. Strofek Tamás számára egy éven keresztül havi 100 ezer forinttal támogatja a rendelőjének szolgáló helyiség bérleti díjfizetését. 

A támogatás háttere, hogy az önkormányzat nem tudott orvosi rendelőt biztosítani Dr. Strofek Tamásnak, ezért döntöttek a bérleti díj egy részének átvállalásól azzal, hogy az önkormányzat a következő egy évben megfelelő ingatlant próbál biztosítani az ellátásra.

A városban a háziorvosi feladatok ellátásáról több évtizede az egészségügyi szolgáltatókkal kötött feladatellátási szerződés keretében gondoskodik az önkormányzat. A felmerült orvoshiány enyhítése érdekében szükséges az orvosoknak adható szolgáltatások bővítése (szolgálati lakás, ösztöndíj, ingyenes rendelőhasználat, parkolás biztosítása, lakásfenntartás költségihez hozzájárulás, stb). Az önkormányzat bízik abban, hogy a háziorvosoknak adott támogatások az ellátás színvonalát és a lakosság egészségi állapotának javítását segíti. 


 

h i r d e t é s