h i r d e t é s

Tarlós István is megszólalt a Városháza (nem)eladásával kapcsolatban

Olvasási idő
5perc
Eddig olvastam

Tarlós István is megszólalt a Városháza (nem)eladásával kapcsolatban

2021. november 10. - 19:42

 

"...a hülyék bátorsága, akinek eszébe jut a Városháza eladása"

Tarlós István - Forrás: MTI

Tarlós István nem tudja mi történik a kulisszák mögött, de mint az atv.hu-nak adott interjúban fogalmazott: "a hülyék bátorsága", ha valakinek eszébe jut a Városháza eladása. "Ha igaz, ami a videón elhangzik, akkor nem tehette a dolgot a saját szakállára" - mondta Tarlós István arra, hogy távoznia kell-e a Fővárosi Vagyonkezelő vezetőjének. Van ügy?

Mire gondol?

Városháza eladásáról szóló Indexes hírek, cikkek, kiszivárgott hangfelvételek, versus Karácsony: "fake news", "lakájmédia hazugságai"…

Most a főpolgármestert körömszakadtáig védő lakájmédiára gondol, vagy arra, akit ők neveznek annak? Nézze, a Városháza-ügyről azt tudom mondani, hogy ami történik, azt nem látom, mert túl régen nem vagyok már ott ahhoz. Azt érzékelem, hogy a nyilatkozatok, mindenekelőtt a főpolgármester úr nyilatkozatai között most már súlyos diszkrepancia van naponta. Nem nagyon lehet egyelőre kideríteni, hogy mi az igazság. Nap nap után napvilágra kerül valami, amit a főpolgármester a kezét tördelve cáfol, és bizonygatja az ellenkezőjét. Aztán másnap kiderül, hogy ezek a cáfolatok nem állnak meg a lábukon.

Meghallgatta a tegnap kiszivárgott hangfelvételt? Az mit bizonyít?

Én ezt nem akarom minősíteni, mert ahhoz tudnom kéne, hogy mi történik a kulisszák mögött. Márpedig azt nem tudom.

A hangfelvételnek, amin Barts Balázs, a Fővárosi Vagyonkezelő igazgatója beszél “Zsolttal”, “Gyulával” és még valakivel a Városháza eladásáról - mi a relevanciája egy fővárosi döntéselőkészítő tanulmánnyal szemben? Karácsony Gergelyék szerint “döntéselőkészítő tanulmány” született, abban minden lehetőséget megvizsgáltak - értsd a lehetséges eladást is -, és a 41. oldalon arra jutottak: a Városháza marad önkormányzati tulajdon.

Egy tanulmány elemez és alternatívákat vázol fel, de önmagában nem jelent semmit, semmire nem bizonyíték. A tanulmányra való hivatkozás alapjában véve szinte nulla. Az most arra ad lehetőséget mindössze, hogy valamilyen kommunikációs játékba lehessen megint kezdeni. És minden nap új és új kommunikációs játékba kezdenek. Hangsúlyozom, ezeket nem akarom minősíteni. Annyi látszik, hogy tanácstalanság, zűrzavar van a fővárosban ebben az ügyben.

Elhiszi Karácsony Gergelynek, hogy nem akarja eladni a Városházát?

Én nem hiszek el semmit Karácsony Gergelynek és nem is cáfolom Karácsony Gergelyt kategorikusan. De az olyan hivatkozásoknak, hogy egy tanulmányterv mit tartalmaz, és azt hogy értelmezik, annak igazából a döntéshez, vagy a jövőt illetően az igazi szándékhoz nem sok köze van. Köze annak lenne, ha a közgyűlés hozott volna egy határozatot, vagy különösen egy rendeletet, ami kimondja: a Városháza önkormányzati tulajdon marad. De ilyenről én sem hallok és nem is beszél senki.

Karácsony Gergely felelőssége felvethető ebben az ügyben, bármilyen vonatkozásban?

Ez a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján kívülről nem dönthető el. Valami olyasmi hangzott el a tegnap este kiszivárgott "videón", a hangfelvételen, hogy az ügyet bevitték kabinet elé. Mindenesetre szokatlan lenne, ha a főpolgármester nem vett volna részt a saját kabinetülésén.

Ön főpolgármester volt tíz évig. A Vagyonkezelő vezetője “tárgyalhat” saját hatáskörben a Városháza eladásáról, következmények nélkül? Maradhat az állásában, vagy távoznia kell?

A konkrét ügy esetében ezt sem tudom megmondani. Ehhez többet kellene tudni róla. Ha igaz, ami a "videón" elhangzik, akkor nem tehette a dolgot a saját szakállára. Egyébként nem tudom, Karácsony tett-e végül feljelentést az ügyben, mert egyik nyilatkozatában mintha kilátásba helyezte volna.

Eladható a Városháza egyáltalán?

Azért sem igen, mert van a dolognak egy praktikus, egy spirituális része, és egy jogi része is. És mind a három ellene mond az eladhatóságnak. A Városháza barokk műemléképület, alatta a föld is műemléki terület, ott húzódik a régi városfal. Emellett egy fővárosnak mégis a szimbóluma a Városháza. Ha úgy tetszik, el lehet sütni azt a patetikus mondatot is - mert igaz - hogy valahol minden fővárosinak, sőt, minden magyar állampolgárnak szimbolikus épülete a Városháza. Ezért nagy merészség olyat fölvetni, hogy valaki ezt el akarja adni, mert számos értelemben támadási felületet nyújthat önmaga ellen. Amiért a legnagyobb ostobaság az eladásról gondolkodni, mert a Városháza a fővárosi önkormányzat törzsvagyonának körébe tartozik. A Városházát a törzsvagyonból kiemelni és elidegeníteni kalandos történet. Jogszabály-módosítás, illetve minősített többséggel hozott rendeletváltoztatás nélkül az ingatlant ki sem lehet venni ebből a körből, és a törzsvagyon elvileg elidegeníthetetlen.

Tilos eladni a Városházát?

Elvileg igen. Tudja, a saját gyerekkori nyelvezetemben meg merem fogalmazni: a hülyék bátorsága, ha valakinek ilyesmi komolyan eszébe jut.

“Becsületes gyerek. Karácsony személy szerint tiszta kezű. Hogy saját zsebre eltett volna valamit, azt kizárom. A másik lehetőség, hogy gyenge, hogy ordenáré hazugság, amit állít saját megfélemlíthetetlenségéről. Harmadik lehetőség nincs.” Emlékszik ezekre a mondatokra?

Hát, ezt azt hiszem, én mondtam. Mennyiben mond ez ellene annak, amit most mondok? Zuglói polgármesterként, a közgyűlés tagjaként ismertem meg Karácsony Gergelyt. Sosem tartottam erős személyiségnek, és valójában mindig azt gondoltam, előttem legalábbis bizonyította, hogy nem egy kifejezetten igazmondó típus. De fenntartom azt, hogy ő személy szerint zsebre tenne pénzt, még ma sem feltételezem róla.

Ezt senki sem állította a főpolgármesterről eddig sem. Nincs semmi bizonyíték arra sem, hogy neki köze lett volna a szóban forgó hangfelvételeken elhangzottakhoz.

Nem követem, hogy ki, mit állít róla. Elhangzik ez is, az is. Ő olyan, hogy ha megijed, akkor elkezd hazudozni és mindig valakire rámutat. Ezt is fenntartom. Nézze, nem akarok sokat beszélni Karácsony Gergelyről, konkrétan a személyéről, de az valószínű, hogy bizonyos szempontból csodálatos figura.

Csodálatos?

Azért mondom, hogy csodálatos a főpolgármester úr személyisége, mert valahogy el tudja érni, hogy ami szinte bárkit már réges-rég tönkrett volna - hogy ha 6-7 éve egyfolytában, mikor történik valami körülötte, ami negatív vagy kellemetlen - akkor ő elkezdi tördelni a kezét és jön azzal, hogy őt félrevezették és semmiről nem tudott, jaj, istenem, ő ott sem volt, akkor ezt sokan beveszik, az egy csoda. Lassan már ott tartunk, hogyha Karácsony Gergely azt mondaná, hogy a húszéves unoka a nyolcvanéves nagymama keresztanyja, akkor is volnának emberek, akik azt mondanák, hogy hát fontoljuk meg, hátha igaz. Szóval, ez valami egészen elképesztő jelenség és nem tudom, meddig tartható fenn. Azt elhiszem, sőt tudom, hogy lehet egy polgármester háta mögött is mesterkedni, de hogy mindig mindenben, az nonszensz. (atv.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s