h i r d e t é s

Téged gyerekkorodban megtanítottak rá, hogy köszönni kell?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Téged gyerekkorodban megtanítottak rá, hogy köszönni kell?

2019. június 17. - 08:11

 

Mai napig faluhelyen az a szokás, hogyha találkozol valakivel jártodban-keltedben, akkor köszönsz. - írja a retrograd2018.blogspot.com.

Forrás: retrograd2018.blogspot.com

Mai napig faluhelyen az a szokás, hogyha találkozol valakivel jártodban-keltedben, akkor köszönsz.

Mindegy, hogy ismered-e az illetőt személyesen, vagy sem, meg kell adni a tiszteletet. Aki falun nőtt fel, vagy legalább egy ideig ott élt, egész életében benne marad, hogyha kisebb közösségbe kerül, akkor ha szembe jön valaki köszönti. Fellelhető ez néha városokban is, méghozzá a panelházakban is. Csakhogy ott ezen a szinten meg is reked. Szinte semmi többet nem tudnak egymásról az emberek.

Egy kis településen, ha idegent látnak, akár még meg is kérdezik tőle köntörfalazás nélkül, hogy kit keres. Ezt persze lehet úgy is értelmezni, hogy mindenbe beleüti az orrát az illető, de lehet úgy is, hogy ez egyfajta védekezés, hisz a nem megszokott jelenthet valami veszélyt is. Hisz ha valakit nem ismernek, nem lehet tudni milyen szándékkal érkezett.

Tudod azt is, hogyha szokatlan időben harangoznak, akkor valaki meghalt a faluban. És azt is, hogyha a kisharang szólal meg, akkor egy gyermek az.

Már gyerekkorodban megtanultad, hogy  a kakas kukorékolása jelzi a reggelt. Pontosan tudják, hogy mindjárt pirkad, így ha vele együtt kelt a ház népe, a reggeli teendőket követően már világosban intézhette a kinti dolgokat. És megtanultad vele kapcsolatban azt is, hogy jó vigyázni őkelmére, mert a kakaskukorékolás azt is jelzi, hogy a terület, ahol él, az övé, vele együtt nyilván a baromfiudvar népe is, nem jó összeakasztani vele a bajszodat, mert Te húzod a rövidebbet. 

Tudod, hogy a ló, vagy marha mögé állni nem szabad, azt is, hogy a tehenet merről kell fejni, ha tejet akarsz. 

Megtanultad már gyerekkorodban, a fűrészelést, azt is, hogy a fűrészt hajtogatni kell. És tudod azt is, hogy a jó kaszát kalapálták és nem köszörülték, és a kapát is kalapálni szokás. Tudod, ha elvetsz valamit a földbe, akkor az mikor dugja ki a fejét, és mikorra várható belőle termés, ha nem jön közbe valami, márpedig az mindig közbejöhet.

Megtanultad már gyerekkorban, hogy hasogasd a fát a kályhába, hogy a kezed ép maradjon, és hogy rakd meg a tüzet, hogy az be is gyulladjon. Azt is magadba szívtad vele, hogy a sparhelten készült étel íze valami fenséges. És hogy este, sötétben, a sparhelt világánál beszélgetni milyen kellemes. 

Az is nyilvánvaló, ha azt akarod, hogy a macska egerésszen is, akkor nem kell neki macskatáp, és ha egészen nap ölben van, és agyondédelgeted, akkor előbb-utóbb hülyére vesz.
Már gyerekkorodban rájöttél, hogy a meleg paradicsomnak, amit akkor szedtél le a tövéről, valami csodás íze van, és hogy az épp sárguló gyümölcs, ha kicsit meggyűrögeted, megnyomogatod ugyanolyan finom, mint az érett. És persze azt is régóta tudod, hogy fára mászni jó, de a gyümölcsfákkal vigyázni kell...  

Azt is tudod, hogyha újkrumplit akarsz, akkor nem kell felszedned az egész tövet, és hogy ha bogarat látsz rajta nem biztos, hogy egyből elő kell hozni a permetezőgépet.

Tudod azt is, hogy a munkához idő kell, és nem szabad hirtelen nekiesni, hajtani esztelenül, mert nem bírod sokáig. Meg azt is, hogyha elfáradtál, akkor pihenni kell. 

És rengeteg bölcsességet, amit más, a városi ember sokszor még az iskolában sem tanul meg.

retrograd2018.blogspot.com


 

h i r d e t é s