h i r d e t é s

Tényleg a kakaós csiga ellopásáért járt az 1 év 3 hónap fogház?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Tényleg a kakaós csiga ellopásáért járt az 1 év 3 hónap fogház?

2016. június 08. - 13:19
0 komment

 

Ráadásul letöltendőt kapott a fiatal fiú. A meghökkentőnek tűnő kecskeméti ítélet háttere - írja az Index.

A Kecskeméti Járásbíróság 1 év 3 hónap fiatalkorúak fogházára és 2 év közügyektől eltiltásra ítélt a héten egy fiatal fiút, akit egy kakaós csiga miatt állítottak a bíróság elé. Az esetről és a fiú mélyszegénységben élő, nehéz helyzetben lévő családjáról a Magyar Narancsban jelent meg riport májusban.

Az elsőre megdöbbentően szigorúnak hangzó ítélet jogerős lett. Nem fellebbezett ellene senki, a fiú és ügyvédje is belenyugodott.

A súlyos büntetés egyik oka, hogy nem egyszerű lopásról, hanem rablásról volt szó, mert erőszakos eleme is volt az esetnek. A Btk. szerint

rablás az is, ha a tetten ért tolvaj a dolog megtartása végett erőszakot, illetve az élet vagy a testi épség elleni közvetlen fenyegetést alkalmaz.

A fiút, aki akkor még a 18-at sem töltötte be, 2015 októberében kiszúrta az eladó, amikor fizetés nélkül akart meglógni a becsomagolt kakaós csigával. Megpróbálta visszatartani, mire a fiú megszorította a karját, és így tudott elmenekülni a péksüteménnyel. Az eladó sérülése nem volt súlyos, 8 napon belül meggyógyult, de sérülés volt mégis.

A szigorúság másik oka, hogy a fiúnak ez már a sokadik büntetőügye volt. Ahogy a kecskeméti bíróság írta a sajtóközleményben: a vádlottat korábban több alkalommal is elítélte a bíróság, többek között rablás és közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt is, most is párhuzamosan több eljárás folyik vele szemben, és egy másik ügyben kiszabott jogerős büntetését tölti.

2014-ben az összes bűncselekményt nézve csak az ügyek nagyjából 10,18 százalékában, fiatalkorúaknál az ügyek 5,86 százalékában volt letöltendő szabadságvesztés a végkifejlet. 2015 első felében összesen 776 fiatalkorút ítéltek el jogerősen lopás vétségéért, közülük 22-en kaptak letöltendőt, ami nem egészen 3 százalékos arány.

index.hu


 

h i r d e t é s