h i r d e t é s

Tíz év alatt másodszor rúgták ki a főtitkárt

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Tíz év alatt másodszor rúgták ki a főtitkárt

2016. január 13. - 15:47
0 komment

 

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) kirúgta a szervezet főtitkárát, Jérome Valckét.

Fotó: Europress - Philipp Schmidli/Getty Images

Először azért függesztették fel a munkájából, mert állítólag hasznot húzott a világbajnokságra szóló jegyek értékesítéséből - írja a faktor.hu

Aztán kirúgták, arra hivatkozva, hogy megszegte a FIFA etikai kódexét. Valckét 2007-ben nevezték ki főtitkárnak, a nyolc évre eltiltott Sepp Blatter jobbkezének számított, és tagadott minden ellene felhozott vádat. Valcke után Markus Kattner lett a főtitkár.

Valckét azzal is gyanúsítják, hogy 10 millió dollárt fizetett a CONCACAF korábbi főnökének, Jack Warnernek, hogy a dél-afrikai világbajnokság mellett szavazzon. Az etikai bizottság nem elégszik meg a kirúgással, azt szeretnék, hogy Valckét kilenc évre tiltsák el minden focival kapcsolatos ügytől.

Valcke 2003-ban már dolgozott a FIFA-nál, akkor a szervezet marketingfőnöke volt, az egyik húzása az volt, hogy szerződést kötött a VISA-val, a baj az volt, hogy akkor a szövetség éppen szerződésben állt a konkurens MasterCarddal. Az ügynek az lett a vége, hogy a FIFA kapott egy 60 millió dolláros büntetést, 2006. december 12-én pedig Valckét kirúgták három munkatársával együtt. Nem sokkal később viszont főtitkár lett.

 

faktor.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s