h i r d e t é s

Tizenötször több uniós pénz jutott Knézy haknijára, mint a gyerektábor felügyelőinek Makón

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Tizenötször több uniós pénz jutott Knézy haknijára, mint a gyerektábor felügyelőinek Makón

2020. január 23. - 08:27

 

Kis híján 500 millió forintos uniós támogatást nyert Makó értékközvetítésre. - írja az orszagszerte.atlatszo.hu.

Forrás: atlatszo.hu Fotó: Értékközvetítés Makó térségében/Facebook

Az eddig kifizetett számlákból kiderül: a Sportágválasztó Börzén 126 ezer forintot költöttek az MTVA-s Knézy Jenő 4 órás műsorvezetésére, röpködtek a milliók a falunapokra, tanulmánykészítőknek. Éppen csak azokkal volt szűkmarkú a város, akik rászorultak volna a segítségre.

Tetemes összeg, 498 millió 499 ezer 349 forint – Makó honlapja szerint ennyi uniós támogatást nyert a Maros-parti város a környékbeli községekkel együtt “Értékközvetítés a Makó térségi közösségekben” elnevezésű projektjére.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő közérdekűadat-igénylésben kérte ki az önkormányzattól a projekt teljesítésével kapcsolatos dokumentumokat. Tapasztalatait így összegezte az Átlátszónak:

A legszegényebbekre szánt pénz fele falunapra, másik fele pedig olyan tanulmányokra megy el, ami jó eséllyel egyáltalán nem segít a hátrányos helyzetű csoportokon

Az uniós pénzköltésről korábban megírtuk, hogy az algyői Fidesz-elnököt bízta meg Makó fideszes polgármestere uniós pályázat kommunikációjával, a Csanád Média Kft. 40 milliós megbízást kapott. Mindezt úgy – erről itt írtunk részletesen -, hogy a közbeszerzésekre saját tévéjét, egy baráti céget és egy képviselő vállalkozását hívta meg Makó.

A Hadházynak nemrég megküldött válaszokból az is kiderül, hogy 2018. szeptember 13-án és 14-én Sportágválasztó Börzét tartottak Makón, a szombati műsorvezetéssel az MTVA-s ifjabb Knézy Jenőt bízták meg. A szerződés szerint a négy órás munkáért 126 ezer 405 forintot kapott a tévés kommentátor, vagyis óráként valamivel több mint 31 ezer forintba került a sporttévés szereplése. Ennél is több jutott a helyi ismertséggel bíró Luiginak, aki 2019-ben a Vertán telepi városrészi napon lépett fel egy 45 perces koncerttel, 144 ezerért.

A városrészi napról a Délmagyarország azt írta,

a színpadon a megnyitót követően egész nap egymást váltották a különböző szórakoztató rendezvények. Felléptek például a helyi óvodások, de voltak vetélkedők, táncbemutató és koncert is – szombat este pedig jó hangulatú retró-utcabállal zárult a nap.

Luigit viszont nem nevesítették, de biztosan ott volt, az mcsipos.hu meg is említette.

Szintén 2018-ban uniós pénzből idősek világnapját is tartottak. Erre 90 perces operettműsort rendelt a makói önkormányzat, a szerződés szerint sztárvendég, vagyis Oszvald Marika nélkül. A 4 fős fellépő gárda a 4 táncossal 330 ezer forintot kapott a másfél órás műsorért.

Csakhogy nem mindenkivel ilyen bőkezű az önkormányzat. 2018-ban 5 hetes tábort szerveztek a támogatásból hátrányos helyzetű fiataloknak, a makohirado.hu azt írta, a gyerekek minden héten egy-egy nap egy új sportággal ismerkedhettek meg.

A pályázat részeként új eszközöket, többek között új mobilpalánkokat is beszereztek.

 A táborvezetők szerződéseiből kiderül, 7 főt bíztak meg a táboroztatással, ők naponta, fejenként 8 ezer forintot kaptak a reggel 8-tól délután 4-ig tartó programért. Vagyis óránként 1 ezer forintot. A segítőiket napi 3 ezer forinttal jutalmazták.

Mint megannyi uniós projektnél, itt is milliók folytak ki viszont esélyegyenlőség-tematikájú tanulmányokra. Közel 19 millió forint ment el innovatív programok, tematikák kidolgozására, amit a budapesti HBH Kft. nyert el.

A szerződés szerint 6,3 millió forint jutott “aktív korú, hátrányos helyzetű nők esélyeinek, társadalmi-gazdasági integrációjának javítását célzó tematika” kidolgozására, szinte forintra ugyanennyi “hátrányos helyzetű és/vagy sérülékeny társadalmi csoporthoz tartozó emberek, integrációját segítő tematika” kidolgozására, és 6,5 millió forint “makói humán közszolgáltatások egyenlő esélyű, komplex fizikai és infokommunikációs elérhetőségenek átfogó” feltérképezésére.

Azt, hogy a tanulmányírás az uniós mutyizás hagyományává vált, Hadházy jó ideje érzékeli. A független parlamenti képviselő szerint sok hasonló kistérségi programban úgy mennek el az uniós támogatások, hogy annak hasznát nem a helyiek, hanem a pályázatokba bevont vállalkozások “fölözik” le.

A közérdekű adatigénylésre legtöbbször, így ennek a cikknek az elkészítése során is, az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud közadatigénylő weboldalt használtuk. A KiMitTud segítségével azonban nem csak mi, hanem bárki könnyen és átláthatóan tud közérdekű adatot igényelni minden olyan állami, önkormányzati vagy más közfeladatot ellátó intézménytől, amely az állam működtetésében részt vesz, vagy közpénzt költ.

orszagszerte.atlatszo.hu


 

h i r d e t é s