h i r d e t é s

"Tízszázalékos büntetéssel kiegyezne a magyar fél, de az is 400 milliárd forint."

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

"Tízszázalékos büntetéssel kiegyezne a magyar fél, de az is 400 milliárd forint."

2019. május 21. - 19:04

 

Magyar delegáció érkezett kedden Brüsszelbe, hogy megkísérelje lealkudni az uniós támogatásmegvonásokat. 

Orbán Viktor miniszterelnök, Mészáros Lőrinc, Kósa Lajos és Kubatov Gábor - MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Értesülések szerint az Európai Bizottság „halmazati büntetést” helyezett kilátásba, mert az egymást követő vizsgálatok rendre ugyanazt az eredményt hozták ki: az uniós forrásból támogatott projektek közbeszerzéseinél igen sok a szabálytalanság, a közbeszerzés magyarországi ellenőrző rendszere nem működik megfelelően, így zavartalanul csapolhatják az uniós kasszát.

Az Európai Uniónak elege lett abból, hogy Magyarországon rendszeresen megszegik a szabályokat. Akár 1000 milliárd is lehet a büntetés.

Kedden egy magyar delegáció érkezett Brüsszelbe, hogymegpróbálja lealkudni az uniós támogatásmegvonásokat, írja a 24.hu. A lap úgy tudja, hogy az Európai Bizottság „halmazati büntetést” helyezett kilátásba, mert különböző vizsgálatok rendre ugyanarra az eredményre jutnak: az uniós forrásból támogatott projektek közbeszerzéseinél sok a szabálytalanság, és az ellenőrzés sem működik megfelelően, így alig akadályozza valami a korrupciót. A magyar kormány már azzal is megelégedne állítólag, ha csak 10 százalékos lenne a büntetés, de az is 400 milliárd forint.

Számos esetben voltak például annyira specifikusak a feltételek, hogy azoknak csak egy-egy cég tudott megfelelni. Ilyen volt például a Helikon Kastélymúzeum felújítása, vagy több Közgép tender-győzelem, még Simicska idejében. A 2014-ben vizsgált, nagyértékű közbeszeréseknél például minden harmadik-negyedik eljárásban találtak súlyos szabálytalanságot. Minden másodiknál korrekciót írtak elő több milliárd forint értékben, és a vizsgálat azt hozta ki, hogy minden terület „fertőzött”, vagyis a hiba rendszerszerű. A 2015 és 2017 között 29 eljárást vizsgált az Európai Bizottság, és 24 projektben találtak hiányosságokat, az arány tehát tovább romlott.

A lap szerint a magyar fél azért elégedne meg a 10 százalékos büntetéssel, mert átlagosnak a 25 százalékos forrásmegvonás számít, ami ebben az esetben már 1000 milliárd forint lenne. (magyarnarancs.hu)


 

h i r d e t é s